Katalog O nádobí Masterpiece Recepty Nejčastější otázky Zdravé vaření Spokojení zákazníci Rady odborníků

PhDr. Iva Málková: Nejvhodnější tepelná úprava je vaření v páře a dušení

12.11.2015

Přečtěte si rozhovor s PhDr. Ivou Málkovou, zakladatelkou společnosti STOB (Stop obezitě).  Cílem společnosti STOB, která sdružuje několik set psychologů, lékařů, dietních sester, cvičitelek a dalších odborníků, je pomáhat obézním lidem zvládat nadbytečné kilogramy.  Ve spolupráci s dalšími odborníky pořádá po celé republice kurzy hubnutí a cvičení, semináře pro širokou veřejnost i odborníky. Navíc každoročně pořádá spolu se společností Zepter Den zdraví aneb den pro ty, kteří chtějí žít zdravěji a zbavit se nadbytečných kilogramů.

Cesta k dosažení a udržení optimální váhy nespočívá jen v úpravě jídelníčku, ale také ve změně myšlení

Již 25 let se věnujete zdravému hubnutí, co vás k tomu vedlo? Proč jste se začala věnovat právě této oblasti?

Byla jsem obézní dítě - jednak proto, že obezitu opravdu máme v naší rodině v genech a taky proto, že jsem ráda jedla. Naštěstí jsem měla rozumné rodiče, kteří hlídali můj energeticky příjem odmala a vedli mě i ke sportu. Už ve školce jsem na pokyn rodičů dostávala menší svačiny, staršímu bratrovi občas dávali rodiče jídlo tajně, protože jsem se dožadovala stejného množství jako on. Na střední školu jsem vstoupila se 70 kily. Pak přišlo studium na vysoké – obor psychologie a spousta kamarádek, což byla studnice „zaručených“ tipů jak zhubnout! Tělo se pochopitelně bránilo a váha pravidelně kolísala do doby, než jsem začala pracovat na své diplomové práci „Kognitivně behaviorální terapie obezity“.
Psal se rok 1975 a o tomto psychoterapeutickém směru u nás nebylo v podstatě známo téměř nic. Nějakou literaturu jsem si přivezla ze zahraničních cest, kde jsem navštívila i různé hubnoucí kluby. Myšlenka skupinového hubnutí mě velmi oslovila, společným sezením jsem však chtěla dát odbornější úroveň. Nastudovala jsem tedy teorii, přidala své osobní zkušenosti s hubnutím, tvořivost a postupně vyvinula metodiku, kterou v praxi používáme už 30 let. V čem spočívá? Cesta k dosažení a udržení optimální váhy nespočívá jen v úpravě jídelníčku, ale také ve změně myšlení. Jinak řečeno: Hubnutí začíná a končí v hlavě.

Kdo jsou Vaši klienti?

Klienty STOBu jsou převážně ženy, které chtějí zhubnout. Často přicházejí s tím, že chtějí zhubnout už „naposledy“, mají za sebou již mnoho diet, různých způsobů a přístupů jak zhubnout, ale pokaždé s tím stejným výsledkem - po čase zase přibraly a většinou ještě na vyšší váhu než měly na počátku. Klientky STOBu jsou ženy různých věkových skupin, od teenagerů až po ženy staršího, třeba i důchodového věku. Nejsilnější skupinou jsou ženy od 30 do 50 let, které hledají rozumné řešení.
Není to tak, že bychom v hubnutí nechtěli podporovat muže. Bohužel postoj mužů ke svému tělu, nadváze nebo obezitě je dost ambivalentní, a pokud se nezačne jednat o problém, který má dopady na samotné zdraví člověka, tak se ve většině případů svojí váhou tolik nezaobírají.

Co všechno přesně STOB dělá?

STOB za svého dlouholetého fungování vytvořil celou řadu činností, spoustu materiálů a projektů. Všechny aktivity, které STOB dělá, jsou postavené na základní metodice vycházející z psychoterapeutického přístupu KBT (kognitivně behaviorální psychoterapie).
STOB považuje za svoji hlavní činnost skupinové kurzy hubnutí, které probíhají po celé ČR a fungují již téměř 30 let. STOB zároveň dělá i celou řadu přidružených činností, kterými jsou individuální poradenství, různé druhy cvičení od aerobiku až po pilates a jógu, organizuje aktivní dovolenou v tuzemsku i zahraničí, pořádá vzdělávací semináře, konference a školení, vytváří praktické materiály a v neposlední řadě i internetové aktivity (komunitní web stobklub, program na zápis jídelníčku Sebekoučink a nově je v plánu i vytvoření on-line kurzu hubnutí). Specifika  metodiky STOBu je vtom, že se nezabývá pouze jídelníčkem, ale tím, proč člověk nedovede teoretické znalosti uvést do praxe. Zabývá se nevhodnými myšlenkami a emocemi, které vedou k „jídlu navíc“ – kdy jíme ze stresu, k umocnění pohody apod.


Spolupráce STOB a Zepter International

V rámci spolupráce společnosti Zepter a STOB jsme pro Vás otevřeli online poradnu, kde se můžete ptát výživové poradkyně Mgr. Zuzany Dostálové na dotazy ohledně zdravého životního stylu a výživy. Více zde »


Základem hubnutí je vždy negativní energetická bilance - energetický příjem musí být nižší než výdej

U každého funguje při hubnutí samozřejmě něco jiného, ale je něco, co by měl dodržovat každý, kdo chce zhubnout?

Základem hubnutí je vždy negativní energetická bilance - energetický příjem musí být nižší než výdej. Vždy je tedy třeba do svého života zapojit pohybovou aktivitu a vhodně upravit jídelníček. Jak konkrétně člověk jídelníček upraví a jakou pohybovou aktivitu zvolí, to už záleží individuálně na každém. A co je nezbytnou součástí hubnutí absolutně pro každého je správná motivace, člověk to musí mít v hlavě srovnané a vědět, proč a čeho chce dosáhnout. Dost často je toto první a nejdůležitější krok úspěšného zhubnutí. Poté už přichází na řadu zvládání běžných každodenních situací, ve kterých dochází ke konkrétním chybám, ale toto už je hodně individuální a je potřeba systematická práce s daným jedincem.   

Zdravá a vyvážená strava hraje během hubnutí jednu z nejdůležitějších rolí. Je podle Vás důležité i to, jak stravu připravujeme?

Určitě je důležitá i příprava, i z nutričně naprosto vynikající suroviny se dá nevhodnou přípravou udělat dokonce i zdraví nebezpečný pokrm. Při nevhodné úpravě mohou vznikat některé škodlivé látky (například při nevhodném smažení, pečení na vysokou teplotu apod.) a naopak se při přípravě ztrácejí některé cenné látky, například vitaminy. Pro hubnutí je také určitě rozdíl, zda zvolíme úpravu smažením, při kterém se pokrm stává často kalorickou bombou, a nebo dušení či vaření, při němž do pokrmu nepřidáváme zbytečně velké množství tuku.

Jaké způsoby tepelné úpravy potravin doporučujete svým klientům? Které jsou dle vás nejzdravější a proč?

Nejvhodnějšími úpravami je vaření, vaření v páře a dušení. Vhodné může být také pečení, když je správně zvolená teplota a doba pečení.
Obecně není vhodné smažení, a to především z důvodu, že se při něm do pokrmu dostává mnoho tuku.

Během přípravy potravin dochází při špatné tepelné úpravě ke ztrátám cenných látek v potravinách. Jak se tomu dá zabránit?

S potravinami, které obsahují cenné látky, je třeba zacházet šetrně. Měli bychom používat co nejnižší teploty a doba vaření by měla být co nejkratší. Pro zachování vitaminů rozpustných ve vodě je důležité, aby kontakt potraviny s vodou byl co nejkratší. Vhodnou volbou může být také vaření v páře. 

Tuky by při hubnutí neměly z jídelníčku vyřazovat, plní v organismu mnoho funkcí a pro život je potřebujeme. Je ale třeba vybírat ty správné.

Jaké zásady bychom měli dodržovat při tepelném zpracování potravin?

Tepelnou úpravu je nutné volit adekvátně k surovině. Pokud hrozí například přítomnost škodlivých látek nebo mikroorganismů, které se tepelnou úpravou ničí, je nutné potravinu řádně tepelně upravit, třeba i na úkor ztráty některých příznivých látek. To platí samozřejmě pro maso, vejce a některé další potraviny. Například brambory obsahují přírodní toxickou látku solanin, která se při tepelné úpravě ničí, brambory je proto potřeba také tepelně upravit.
V případě surovin, kde takové riziko nehrozí a chceme zachovat co nejvíce příznivých látek (například u zeleniny), volíme tepelnou úpravu co nejšetrnější, jen takovou, aby byla dostačující z hlediska chuťových vlastností pokrmu.

Jaké tuky by měla zdravá strava obsahovat a jaké naopak ne? Je nutné během diety omezit příjem veškerých tuků?

Tuky by se určitě ani při hubnutí neměly z jídelníčku vyřazovat, plní v organismu mnoho funkcí a pro život je potřebujeme. Je ale třeba vybírat ty správné.
Přednost bychom měli dávat tukům bohatým na nenasycené mastné kyseliny a naopak omezovat příjem nasycených mastných kyselin a transmastných kyselin. V praxi to znamená obecně omezovat tuk z živočišných potravin a upřednostňovat tuk z rostlinných zdrojů. Aby to nebylo jednoduché, existují zde výjimky, z živočišných potravin jsou to ryby, které obsahují příznivé polynenasycené mastné kyseliny a naopak z rostlinných zdrojů bychom se měli vyhýbat tuku palmovému a kokosovému, které jsou bohaté na nasycené mastné kyseliny.
Vhodnost tuku se také mění v závislosti na jeho použití, některé se hodí spíše pro tepelnou úpravu a některé jen pro studenou kuchyni.  

Může naše zdraví ohrozit konzumace přepalovaných tuků a proč?

Určitě ano, není to tak, že by nám bylo špatně hned potom, co sníme langoše zakoupeného někde na koupališti. Ale z dlouhodobého hlediska nám při pravidelné konzumaci určitě uškodit mohou.
Z tuků vznikají při nevhodném smažení škodlivé látky, které mohou mít například i karcinogenní účinky.
Při smažení je tedy důležité jednak ohlídat správnou teplotu a nepřekročit tzv. bod zakouření a také vybírat správné tuky, které jsou tepelně stabilní a hodí se pro smažení.

Při redukci váhy je nejvhodnější a nejpřirozenější tekutinou voda, dále mohou k naplnění pitného režimu sloužit neslazené čaje a v menším množství občas i zeleninové či ovocné šťávy ředěné vodou.

Má na zdravé stravování vliv i skladování a uchovávání potravin? (např. vakuování, pozn. redakce)

Určitě ano. Nesprávným skladováním se může potravina snadno znehodnotit. Pro každou potravinu jsou vhodné jiné skladovací podmínky. U rychle se kazících potravin je důležité dodržet chladící řetězec. Při vyšších teplotách může dojít k namnožení mikroorganismů, které nám pak mohou způsobit značné problémy. Některým potravinám vadí zase vlhkost, přítomnost vzduchu nebo pobyt na světle. U některého ovoce a zeleniny vadí i nízké teploty. Zkrátka to chce mít alespoň základní znalosti a dodržovat určité zásady. 

Co pitný režim? Co Vy doporučujete a jaké tekutiny jsou dle vás během hubnutí nejvhodnější?

Nejvhodnější a nejpřirozenější tekutinou je voda, která má nulovou energetickou hodnotu a tělu tak nedodává zbytečné kalorie. Dále mohou k naplnění pitného režimu sloužit neslazené čaje a v menším množství občas i zeleninové či ovocné šťávy, ideálně naředěné vodou. Zeleninové šťávy jsou vhodnější, neboť obsahují méně cukru než šťávy ovocné. Pokud někomu vyloženě nechutná čistá voda, tak doporučujeme si ji vylepšit citronovou šťávou či mátou, využít se dá i jiné ovoce a bylinky. Podobně jako citronová šťáva může posloužit i šťáva z grepu či pomeranče. Další možností je vylepšit si vodu drobným ovocem, přidat si do ní pár malin, borůvek nebo rybízu, pokud zrovna není po ruce čerstvé ovoce, lze použít i mražené.

Jaké funkce plní voda v těle člověka a proč je pro lidský organismus tak důležitá?

Organismus je tvořen průměrně z 50 - 60 % vodou, voda je pro náš život tedy nepostradatelná a plní v organismu řadu funkcí. Slouží jako přenašeč živin a odpadních látek, je nutná pro řadu biochemických reakcí, které v těle probíhají, dále slouží pro udržení stálé teploty a takto by se dalo pokračovat. Organismus je na nedostatek tekutin velmi citlivý. Tekutiny během dne ztrácíme, a to zejména v podobě moči, potu a vydechovaným vzduchem, tyto ztráty je potřeba průběžně doplňovat. A to hlavně formou nápojů, ale i potravin bohatých na vodu. Pokud ztrátu tekutin nenahradíme dostatečně, dochází k dehydrataci, na kterou organismus reaguje mnoha negativními reakcemi. Z dlouhodobého hlediska může vést nedostatečný pitný režim k řadě závažných onemocnění.

Rozhovor společnosti Zepter poskytla PhDr. Iva Málková

Více o nádobí Zepter SmartLine »

Komentáře
*
*
* povinné položky

Nejsou žádné komentáře

Související produkty

cestelli9.jpg

Systém parních košíků

Systém parních košíků je velice všestranný a může způsobit převrat ve způsobu, jakým vaříte! Používejte systém parních košíků pro různé způsoby přípravy jídel. Nejenže vždy dosáhnet...
Z-520.jpg

Sada nádobí UNIVERSAL

Exkluzivní souprava nádobí Zepter je vyrobená z oceli AISI 316L (Cr-Ni-Mo). V nádobí Zepter nevaříme jídlo ve vodě, ale v páře, takže si potraviny uchovají vitaminy, minerály a témě...
VS-170.jpg

VacSy Family set

Soupravu VacSy Family ocení každý člen vaší rodiny. Potraviny vypadají stejně čerstvě jako v den, kdy jste je koupili a vydrží až pětkrát déle, než při tradičním způsobu skladování....

Novinky

vhz.jpg

Vyhodnocení Narozeninové hry Zepter

Společnost Zepter International oslavila 25 let svého působení v České republice. U této příležitosti jsme pro naše zákazníky připravili soutěž s krásnými cenami. Nevyhráli jste?...
více»
logo.jpg

Zepter partnerem prestižní akce –Týdne italské kuchyně

Zepter podpořil první Týden italské kuchyně ve světě, který spolupořádá Velvyslanectví Italské republiky, velvyslanec Itálie Aldo Amati a Italský kulturní institut. V Praze následov...
Archiv → více»

Zepter pomáhá

thion_krajina.jpg

Zepter čistička vzduchu pomáhá v domově pro seniory

Všichni jsme už slyšeli, že vzduch venku je dnes silně znečištěn nejen ve městě, ale i na venkově. Ale věděli jste, že vzduch uvnitř našich domovů může být až 100krát horší než venk...
Archiv → více»

Akce

zepter2.jpg

Soutěž! Švýcarská kosmetika Swisso Logical pro Vás!

Vyhrajte balíček luxusní kosmetiky Swisso Logical, která je vyvinuta přímo pro stárnoucí pleť a na vrásky.  Hypoalergenní a bez parabenů SOUTĚŽ JIŽ BYLA UKONČENA....
Archiv → více»