Dýňový krém s parmezánem
Ingredience (4 porce)
Dýně 600 g
Extra panenský olivový olej 50 ml
Cibule 2
Zeleninový vývar 400 ml
Sýr parmezán 50 g
Sůl
POSTUP PŘÍPRAVY
Cibuli nakrájíme najemno. Očistíme a omyjeme dýni a nakrájíme na středně velké kostky.
Pro čištění a krájení zeleniny použijeme nůž Zepter na zeleninu (TZ-404). Cibuli vložíme do předem zahřáté nádoby o objemu 4,2 l (Z-2042), přiklopíme poklicí a dusíme do zlatohněda. Přidáme dýni a přilijeme zeleninový vývar, přičemž dbáme na to, aby hladina tekutiny nepřesáhla značku 2/3 na nádobě. Přiklopíme poklicí Syncro-Clik (Z-420-20) a vaříme po dobu 20 minut (šipka indikátoru tepelné regulace se nachází v zeleném poli). Vypneme zdroj ohřevu a necháme 10 minut odpočinout.
Stisknutím červeného ventilu se ujistíme, že tlak v nádobě klesl. Odklopíme poklici a pomocí přístroje MixSy (VO-022-K) rozmixujeme obsah nádoby. Přidáme extra panenský olivový olej a podle chuti osolíme. Nastrouháme parmezán a krém jím posypeme.
Můžeme použít speciální struhadlo Zepter na sýr (TZ-507), podáváme horké.
Jemnější chuti dosáhneme, když nahradíme cibuli pórkem.
Nutriční hodnota na jednu porci:
Kcal 146
Bílkoviny 1,5
Tuk 13
Uhlohydráty 6,5