Gurmánská hovězí žebírka
Ingredience (8 porcí):
• 3 polévkové lžíce hořčice
• 1,4 –1,6 kg krátkých hovězích žebírek silných 6 cm (odstraňte přebytečné tučné maso)
• 1/3 šálku mouky
• 1/4 šálku (60 ml) olivového oleje
• 4 pórky (pouze bílá část) nakrájené na kolečka
• 1/3 šálku (80 ml) nasekané petrželky
• 1 šálek nakládaných drcených rajčat
• 1 a 1/2 šálku (180 ml) zeleninového vývaru
• 1/4 šálku (60 ml) sherry
• 1 polévková lžíce hnědého cukru
• 1 a 1/2 kávové lžičky soli
• 1/4 kávové lžičky pepře
• 6 karotek nakrájených na kousky o velikosti 5 cm
• 6 středně velkých oloupaných brambor, nakrájených na plátky o síle cca 1 cm
• 1/4 šálku (60 ml) kysané smetany
• 1/4 šálku (60 ml) rozpuštěného másla
• 1 a 1/2 polévkové lžíce bramborového škrobu
POSTUP PŘÍPRAVY
Doba přípravy: 15 minut
Doba tepelné úpravy: 30 minut
Do nádoby o objemu 5,8 l (Z-2058), ve které je maximálně 30 cl vody, vložte systém parních košíků, přidejte brambory a karotku, uzavřete poklicí Syncro-Clik® Z-420-20 a po vytvoření příslušného tlaku vařte po dobu dvou minut. Po dovaření vše dejte stranou.
Do mělké nádoby nasypte mouku. Hovězí žebra potřete hořčicí a v připravené mouce obalte. Nadbytečné množství mouky odstraňte. V nádobě, která není zakrytá poklicí Syncro-Clik® Z-420-20 a není do ní vložen systém parních košíků, rozehřejte olivový olej, vložte žebírka a osmahněte je po všech stranách dohněda.
Žebírka vyjměte a odložte stranou. Na rozpáleném oleji opékejte po dobu 2 minut pórek s petrželkou. Vmíchejte rajčata, vývar, sherry, hnědý cukr, sůl a pepř.
Vložte žebírka. Zajistěte poklici a vařte na velkém plameni, dokud se nevytvoří vysoký tlak. Zmírněte plamen a vařte 18 minut. Uvolněte tlak a sejměte poklici.
K žebírkům přidejte karotku a brambory. Zajistěte poklici. Po vytvoření vysokého tlaku zmírněte plamen a vařte po dobu 6 minut.
Uvolněte tlak, sejměte poklici a vše přendejte na servírovací mísu. Smíchejte kysanou smetanu, máslo a bramborový škrob a vymíchejte do hladké omáčky. Tuto omáčku postupně vlijte do šťávy z vařeného masa a vývaru a za stálého míchání nechte na středně velkém plameni 1 minutu provařit. Pomocí lžíce přelijte touto omáčkou žebírka a zeleninu.