Katalog O světelné terapii Spokojení zákazníci Nejčastější otázky BIOPTRON v rukách odborníků

Jak působí biolampa Zepter při psoriáze?

16.02.2011

Psoriáza (lupénka) je běžné onemocnění kůže, které postihuje zhruba 3 % celkové populace. Psoriáza může být spojená s destruktivním onemocněním kloubů (takzvanou psoriatickou artropatií), která postihuje zhruba 15 % osob trpících psoriázou.

Kdo bývá postižen psoriázou?

Průběh tohoto onemocnění nelze předvídat. U některých lidí nemoc propukne jednou nebo dvakrát a pak se stáhne do trvalé remise, zatímco jiní lidé bývají postiženi vážným stupněm nemoci po celý život.

Psoriáza se vyskytuje ve stejné míře u mužů jako u žen. Může se rozvinout v jakémkoli věku, avšak k propuknutí nemoci obvykle dochází u osob ve věku mezi 15. a 40. rokem života.

Jaké jsou příčiny psoriázy?

Příčiny psoriázy nejsou zcela známy. U některých lidí je pravděpodobnost rozvinutí psoriázy vyšší než u druhých, a to zejména tehdy, pokud u nich v rodině někdo tímto onemocněním již trpí. U jiných osob může být spouštěcím momentem nějaký externí faktor, například poškození nebo infekce kůže, působení ultrafialového záření, působení určitých léků (např. lithia), nadměrné požívání alkoholu, kouření tabáku, psychický stres, atd. Psoriáza není nakažlivá.

Vnější vrstva kůže (epidermis) se skládá z několika vrstev buněk, které se při dozrávání pohybují směrem k povrchu kůže. Tyto buňky nakonec odpadávají a jsou nahrazovány mladšími buňkami zespodu. Jedná se o nepřetržitý proces a doba, za kterou nová buňka dozraje a odloupne se, činí přibližně 4 týdny. V případě psoriázy je tento koloběh z dosud neznámých důvodů výrazně urychlen a trvá pouhé asi 4 dny.

Jak vypadá psoriáza?

Psoriáza se obvykle projevuje ve formě dobře ohraničených, červených, šupinatých kožních lézí (takzvaných ložisek), které se vyskytují na různých částech těla. Místa výskytu, počet a stupeň závažnosti ložisek se u každého pacienta liší. Existuje několik různých typů psoriázy:

  • Chronická ložisková psoriáza
    Jedná se o nejběžnější typ psoriázy. Kožní léze se vyskytují na vnějším povrchu kolen a loktů a mohou se tvořit též v oblasti spodní části zad, na uších a na hlavě.

  • Kapkovitá (guttate) psoriáza
    Tento typ se běžně vyskytuje u dětí a mladých dospělých lidí. Ložiska jsou malá (okolo 1 cm v průměru) a jejich počet je značný. Ložiska se často objeví, když má dítě bolení v krku.

  • Inverzní psoriáza
    Vyskytuje se u starších dospělých osob a vyznačuje se ložisky lupénky v okolí genitálií, mezi hýžděmi a pod prsy.

  • Erytrodermická a pustulární (vředovitá) psoriáza
    Jedná se o nejzávažnější formy psoriázy. Léze jsou velké, silně zanícené a mohou splývat dohromady. Vřídky se mohou tvořit na rukou (a případně na jiných částech těla); tento typ psoriázy může mít v extrémních případech fatální následky.

Jaké jsou běžné příznaky psoriázy?

Léze psoriázy jsou svědivé a zanícené a mohou se vytvářet bolestivé praskliny. Zhruba u poloviny osob postižených psoriázou se mohou objevit změny na nehtech na rukou a nohou.

U osob, u kterých se ve spojení s psoriázou dostaví potíže s klouby, se projeví ztuhlost a bolestivost kloubů, a to obvykle na kloubech prstů na rukou a na nohou.

Mnoho lidí postižených psoriázou se vedle fyzických problémů potýká s problémy snížené kvality života. Tito lidé se trápí kvůli svému vzhledu a může se u nich projevit ztráta sebedůvěry, která má dopad na veškeré aspekty jejich života, včetně osobních vztahů a zaměstnání. Lidé, kteří lupénkou netrpí, často mívají na toto onemocnění nesprávný názor – mnoho lidí se například domnívá, že psoriáza je nakažlivá nebo že člověk postižený psoriázou je „nečistý“.

Takové domněnky často vedou k tomu, že se pacient postižený psoriázou za svou nemoc stydí.

Jaké jsou možnosti léčby?

Psoriáza je nevyléčitelné onemocnění. Léčba psoriázy je spíše zaměřena na kontrolu příznaků než na samotné vyléčení nemoci.

Většina pacientů trpí mírným až středním stupněm onemocnění a v takových případech obvykle postačuje léčba aplikovaná přímo na kůži (topická léčba).

Topická léčba spočívá v nanášení krémů, mastí a emulzí - například hydratačních přípravků (pro zvlhčení kůže a omezení tvorby šupin), steroidních krémů (na snížení zánětu), přípravků s vitamínem D (na zpomalení koloběhu zrání kožních buněk) a preparátů s uhelným dehtem (na snížení zánětu).

Druhy topické léčby nemusí být u pacientů oblíbené, neboť příslušná léčiva mohou být velmi mastná, mohou nepříjemně zapáchat a také špinit oblečení. Závažnější stupeň onemocnění (vážné onemocnění z hlediska klinického, nebo jako nemoc, která má nepříznivý dopad na kvalitu života pacienta) bude vyžadovat agresivnější léčbu prováděnou v nemocnici.

Léčba spočívá v podávání takových léků, jakým je například metotrexát (na zpomalení zrání kožních buněk) a cyklosporin (na potlačení aktivity imunitního systému), apod. Používat se může též fototerapie, která využívá formy ultrafialového světla. Pacienta, který takové typy léčby podstupuje, je nutno pozorně sledovat, neboť může dojít k rozvinutí toxických vedlejších účinků.

Světelná terapie BIOPTRON při psoriáze

Světelná terapie BIOPTRON může pomáhat léčit taková kožní onemocnění, jakým je psoriáza, na základě zmírnění bolesti a zánětu a podporou hojivé reakce v kožních lézích.

Jak mám používat světelnou terapii BIOPTRON, jestliže mám lupénku?

Doporučená doba aplikace 4–10 minut, vzdálenost 10 cm, 1-2× denně

Světelná terapie BIOPTRON je naprosto bezpečná a její použití je velmi jednoduché. Přístroj světelné terapie BIOPTRON lze snadno umístit tak, aby léčebné světlo dopadalo na kteroukoli oblast s výskytem psoriázy (hlavu, ruce, nohy atd.). Terapie by se měla na každou postiženou plochu aplikovat po dobu 4 až 10 minut na každou proceduru jednou až dvakrát denně tak dlouho, dokud bude třeba a dokud nebude patrné zlepšení.

Kontaktujte svého nejbližšího prodejce Zepter »

Komentáře
*
*
* povinné položky

Nejsou žádné komentáře

Související produkty

B2_2343.jpg

BIOPTRON 2 s podlahovým stojanem

Lampa BIOPTRON 2 je vzhledem k velikosti určena především pro větší zdravotnická pracoviště, profesionální sportovní kluby a rekondiční centra. Doporučujeme jej také pro domovy seni...
MedallDev_6_Flat.jpg

BIOPTRON MedAll se stojanem

BIOPTRON MedAll - jednička v oboru léčebné světelné terapie! Švýcarský přístroj světelné terapie BIOPTRON MedAll je novým modelem nahrazujícím BIOPTRON Compact III, avšak s větším p...
BProOne.jpg

BIOPTRON Pro 1 se stolním stojanem

Bioptronová lampa BIOPTRON Pro 1, střední model bioptronové lampy, je určen jak pro použití v domácnostech, tak ve sportovních klubech nebo fitness centrech. Dále se tato biolampa h...

Novinky

vhz.jpg

Vyhodnocení Narozeninové hry Zepter

Společnost Zepter International oslavila 25 let svého působení v České republice. U této příležitosti jsme pro naše zákazníky připravili soutěž s krásnými cenami. Nevyhráli jste?...
více»
logo.jpg

Zepter partnerem prestižní akce –Týdne italské kuchyně

Zepter podpořil první Týden italské kuchyně ve světě, který spolupořádá Velvyslanectví Italské republiky, velvyslanec Itálie Aldo Amati a Italský kulturní institut. V Praze následov...
Archiv → více»

Zepter pomáhá

thion_krajina.jpg

Zepter čistička vzduchu pomáhá v domově pro seniory

Všichni jsme už slyšeli, že vzduch venku je dnes silně znečištěn nejen ve městě, ale i na venkově. Ale věděli jste, že vzduch uvnitř našich domovů může být až 100krát horší než venk...
Archiv → více»

Akce

zepter2.jpg

Soutěž! Švýcarská kosmetika Swisso Logical pro Vás!

Vyhrajte balíček luxusní kosmetiky Swisso Logical, která je vyvinuta přímo pro stárnoucí pleť a na vrásky.  Hypoalergenní a bez parabenů SOUTĚŽ JIŽ BYLA UKONČENA....
Archiv → více»