Katalog O nádobí Masterpiece Recepty Nejčastější otázky Zdravé vaření Spokojení zákazníci Rady odborníků

Jaké jsou rozdíly mezi klasickým a Zepter vařením?

06.02.2011

V nádobí Zepter nevaříme jídlo ve vodě, ale v páře, takže si potraviny uchovají vitaminy, minerály a téměř všechny výživné látky. Strava neztrácí svou barvu ani složení a zůstanou v ní uchovány všechny biologické hodnoty.

Klasický způsob vaření

Vaření

Při klasickém způsobu vaříme ve vodě. Voda přitom rozpouští výživné látky v potravinách a vstřebává je. Typickým příkladem je příprava čaje nebo polévky. Když vaříme lístky z čaje, voda absorbuje cenné látky, které pak pijeme. Když vaříme jídlo ve vodě a potom ji vylijeme, vyhazujeme i vitaminy a minerály a ostatní cenné látky, které se v průběhu přípravy dostaly do vody.

Pečení

Stravu pečeme na tuku, abychom neponičili pánev a aby se jídlo nepřipálilo. Sice tak chráníme pánev, ale ohrožujeme své zdraví! Vědecky bylo prokázáno, že tuk se při opakovaném ohřívání stává zdraví škodlivým, a proto by se neměl znovu používat. Pokud přesto chcete používat olej, doporučuje se jídlo nejdříve tepelně zpracovat a potom přidat olej.

Vlastnosti nádobí

Materiály, které se běžně používají k výrobě nádobí:

  • Železo – pevné, ale rezaví, není hygienické, špatně se udržuje, nerovnoměrně vede teplo
  • Keramika – dekorativní, ale nerovnoměrně vede teplo, snadno praská, je porézní
  • Smalt – dekorativní, ale nerovnoměrně vede teplo, jídlo se na něm rychle připálí, snadno se deformuje
  • Sklo – snadno se udržuje, ale jídlo se na něm připaluje, nádoby jsou náchylné k prasknutí
  • Teflon (Non-stick) – dobře vede teplo, jídlo se na něm nepřilepuje, ale nádoby se lehce poškodí a nevydrží dlouho
  • Hliník – dobře vede teplo, ale oxiduje, není hygienický a deformuje se
  • Lehká ocel – vydrží dlouho, ale nerovnoměrně vede teplo a jídlo se v ní snadno připaluje

Vaření v nádobí Zepter

Vaření

V nádobí Zepter nevaříme jídlo ve vodě, ale v páře, takže si potraviny uchovají vitaminy, minerály a téměř všechny výživné látky. Strava neztrácí svou barvu ani složení a zůstanou v ní uchovány všechny biologické hodnoty.

Pečení

V nádobí Zepter je možné péci bez přidávání tuku. Maso obsahuje tuky a peče se tak ve vlastní šťávě. Doba přípravy je mnohem kratší než při klasickém způsobu pečení. Maso se méně vysušuje a úspory potravin jsou značné. Naše zdraví není ohroženo, neboť se při tomto způsobu nepoužívá olej, který by se přepaloval. Protože k přípravě pokrmu není použit tuk, není v jídle přebytek kalorií, a proto ani nehrozí riziko zvýšené hladiny cholesterolu v krvi.

Vlastnosti nádobí

Pro dnešní generace a generace příští Zepter vyrábí a nabízí nové kovové nádobí vyrobené moderní technologií za použití nejlepšího materiálu.

Nádobí je vyráběno z ušlechtilé oceli CrNi 18/10, která má řadu skvělých vlastností, jež ji odlišují od jiných materiálů:

  • Neoxiduje
  • Nerezaví
  • Rovnoměrně vede teplo
  • Snadno se udržuje
  • Zachovává si vysoký lesk
  • Velmi odolná proti opotřebení
  • Nemění barvu
  • Není porézní, a proto se v ní nedrží bakterie

Jak je možné, že jídlo lze v nádobí Zepter připravit bez tuku a bez vody?

Nádobí má speciální konstrukci a akutermické kontaktní dno, které rovnoměrně rozvádí teplo po celé své ploše. Pokrm je vystaven působení stejné teploty po celém svém povrchu. Maso velmi rychle zatáhne póry, opeče se a po zaklopení nádoby poklicí se pak již připravuje ve vlastní šťávě. Druhou důležitou věcí je konstrukce poklice, která velmi dobře těsní a vytvoří parní lázeň uvnitř nádoby. Poklice je vybavena i termokontrolem pro snadnou kontrolu teploty. Velký význam má také to, že při úpravě potravin v nádobí Zepter není nutné přidávat sůl, protože si potraviny zachovají maximum přirozené chuti.

Kombinace cirkulace páry a kompatibilních nádob umožňuje vaření v několika vrstvách, v tzv. varném sloupci. Příprava jídla je tak rychlejší a ekonomičtější. Poklice varných nádob jsou speciálně navrženy tak, aby se v jejich středu hromadila pára, která poté zkondenzuje a odkapává dolů na dno nádoby. Speciální úprava okraje poklice zajišťuje dokonalé těsnění, a brání tím úniku cenných živin z připravovaných pokrmů. Důležitým prvkem nádob jsou rovněž jejich úchyty, které zůstávají stále studené. Umožňují tak bezpečnou manipulaci s horkými nádobami. Ucha jsou odolná vůči vysokým teplotám a lze je umývat v myčce nebo používat v troubě vyhřáté až na 225 ºC. Zároveň slouží jako ideální odkládací místo na poklici.

Exkluzivním doplňkem poklic systému Zepter Home Art je „termokontrol“, který zajišťuje neustálý přehled o teplotě uvnitř nádoby. Žluté pole znamená, že je nádoba chladná nebo se teprve začíná zahřívat, zelené pole symbolizuje ideální teplotu pro vaření (asi 95 ºC, důležité i z hlediska úspory energie) a konečně pole červené znamená, že se nádoba přehřívá a je potřeba snížit intenzitu ohřevu nebo jej zcela vypnout.

Integrovaný systém Zepter se skládá z nádobí na vaření, misek, servírovacích mís, cedníků, struhadel a košíků, které lze vzájemně optimálně kombinovat. Nádobí Zepter je ekonomické, racionální, inteligentní – zkrátka dokonalé!

Komentáře
*
*
* povinné položky

Nejsou žádné komentáře

Související produkty

Z-S24.jpg

Nádoba s děrovaným dnem, Ø 24 cm

Nádoba s děrovaným dnem o průměru 24 cm. Multifunkční použití, kombinovatelná se všemi nádobami Zepter o stejném průměru. Umožňuje vaření v páře, ideální pro přípravu příloh (zeleni...
Z-S20.jpg

Nádoba s děrovaným dnem, Ø 20 cm

Nádoba s děrovaným dnem o průměru 20 cm. Multifunkční použití, kombinovatelná se všemi nádobami Zepter o stejném průměru. Umožňuje snadné cezení a vaření v páře, ideální pro příprav...
cestelli9.jpg

Systém parních košíků

Systém parních košíků je velice všestranný a může způsobit převrat ve způsobu, jakým vaříte! Používejte systém parních košíků pro různé způsoby přípravy jídel. Nejenže vždy dosáhnet...
Z-520.jpg

Sada nádobí UNIVERSAL

Exkluzivní souprava nádobí Zepter je vyrobená z oceli AISI 316L (Cr-Ni-Mo). V nádobí Zepter nevaříme jídlo ve vodě, ale v páře, takže si potraviny uchovají vitaminy, minerály a témě...
syncro-clik.jpg

Syncro-Clik®

Rychlejší než kdykoliv předtím - stačí pouhý jeden "Syncro-Clik" a svou nádobu Zepter přeměníte na tlakový hrnec! Syncro-Clik je speciální poklice, kterou lze používat na všechny ná...

Novinky

vhz.jpg

Vyhodnocení Narozeninové hry Zepter

Společnost Zepter International oslavila 25 let svého působení v České republice. U této příležitosti jsme pro naše zákazníky připravili soutěž s krásnými cenami. Nevyhráli jste?...
více»
logo.jpg

Zepter partnerem prestižní akce –Týdne italské kuchyně

Zepter podpořil první Týden italské kuchyně ve světě, který spolupořádá Velvyslanectví Italské republiky, velvyslanec Itálie Aldo Amati a Italský kulturní institut. V Praze následov...
Archiv → více»

Zepter pomáhá

thion_krajina.jpg

Zepter čistička vzduchu pomáhá v domově pro seniory

Všichni jsme už slyšeli, že vzduch venku je dnes silně znečištěn nejen ve městě, ale i na venkově. Ale věděli jste, že vzduch uvnitř našich domovů může být až 100krát horší než venk...
Archiv → více»

Akce

zepter2.jpg

Soutěž! Švýcarská kosmetika Swisso Logical pro Vás!

Vyhrajte balíček luxusní kosmetiky Swisso Logical, která je vyvinuta přímo pro stárnoucí pleť a na vrásky.  Hypoalergenní a bez parabenů SOUTĚŽ JIŽ BYLA UKONČENA....
Archiv → více»