Katalog Káva a zdraví Vyberte si kávu

Káva jako „lék“

08.02.2011

Už více jak sto padesát let jsou známy blahodárné účinky kávy na lidský organismus. Její pozitivní vliv na naše zdraví navíc potvrzuje mnoho vědeckých výzkumů, které byly v posledních desetiletích provedeny týmy odborníků po celém světě. Přiměřené pití kávy (2 až 3 šálky denně) podporuje činnost některých orgánů, jako jsou např. játra, srdce, mozek, tlusté střevo nebo ledviny, a příznivě působí na celý cévní systém.

Káva – bohatý zdroj antioxidantů

Antioxidanty posilují náš imunitní systém a pomáhají nám vyrovnat se s působením tzv. volných radikálů, které poškozují buňky našeho těla, a jsou tak příčinou mnoha závažných onemocnění, jako je infarkt srdce, rakovina nebo předčasné stárnutí.

Bylo prokázáno, že kávové zrno obsahuje velké množství antioxidantů – více než má např. zelený čaj –, které se pražením dokonce ještě dále zvyšuje. Navíc existuje přímá úměra mezi množstvím kofeinu a antioxidantů v kávovém zrně – robusta (asi 2,8 % kofeinu v jednom zrně) má téměř dvakrát více antioxidantů než arabica (asi 1–1,5 % kofeinu v jednom zrně). Obsah antioxidantů není nijak snížen ani při procesu odstraňování kofeinu. Káva je mimo jiné bohatým zdrojem polyfenolů, které jsou společně s vitaminy A, E, C, B2 nebo B15 jedním z nejdůležitějších přirozených antioxidantů v potravě.

Příznivé účinky kávy

Nedávné výzkumy prokázaly, že pití kávy působí preventivně proti vzniku cukrovky typu II, která je také někdy nazývána diabetem dospělých (nejčastěji se projevuje po 40. roce života) a je způsobena nerovnováhou mezi sekrecí a účinkem inzulinu v metabolismu glukózy. Je také prokázáno, že čím více kávy člověk pije, tím je ochrana proti tomuto typu diabetu větší.

Pokud máte špatné trávení, vyzkoušejte ještě před tím, než zajdete do lékárny pro léky, kávu. Pití tohoto lahodného nápoje totiž pozitivně působí na žaludeční sliznici a samotný kofein zvyšuje vylučování kyseliny chlorovodíkové a trávicího enzymu pepsinu. Pokud však trpíte žaludečními vředy nebo jiným onemocněním trávicí soustavy, měli byste pití kávy konzultovat se svým lékařem. Látky, které se nacházejí v kávě, navíc podporují přirozenou funkci tlustého střeva a do jisté míry snižují pravděpodobnost vzniku rakovinného onemocnění.

Taktéž funkci největšího orgánu lidského těla, tj. jater, můžeme podpořit pravidelnou konzumací přiměřeného množství kávy. Její ochranný účinek je zmiňován zejména v souvislosti s cirhózou jater, tedy s onemocněním, které způsobuje poškození a odumírání jaterní tkáně. Kromě virové infekce a nadměrného užívání alkoholu může cirhózu jater zapříčinit mimo jiné i obstrukce žlučových cest. Bylo prokázáno, že pití kávy povzbuzuje stahy žlučníku a urychluje tvorbu a tok žluče, a tím brání vzniku žlučových kamenů.

Protikladné – ale blahodárné – účinky má kofein na cévní systém. Zatímco u mozkových cév vyvolává zúžení (může pomoci při zmírňování nebo dokonce potlačení bolestí hlav – migrénách), u ostatních cév kardiovaskulárního systému dochází vlivem kofeinu k jejich rozšíření.

Ochutnejte 4 skvělé kávy ZE-PRESSO CAFÉ »

Astma, Parkinsonova a Altzheimerova nemoc…

Z dalších příznivých vlivů pití kávy zmiňme například zmírňování astmatických obtíží při vdechování aromatických látek obsažených v kávě. Teofylin a kofein, které jsou neoddělitelnou složkou kávy, povzbuzují dýchání, a to tím způsobem, že uvolňují svaly na stěnách průdušek. V neposlední řadě byly vědecky prokázány preventivní účinky pití kávy u onemocnění, jako je Parkinsonova choroba nebo Altzheimerova nemoc. Pravidelné pití kávy může snížit riziko vzniku Parkinsonovy choroby až o 31 %, protože kofein pomáhá koncentraci dopaminu v mozku. Stejně tak pravidelná konzumace kávy může snížit riziko vývoje Altzheimerovy nemoci. 

Komentáře
*
*
* povinné položky

Nejsou žádné komentáře

Související produkty

ZES-200.jpg

ZEPRESSO CAFÉ

Kávovar ZEPRESSO CAFÉ je moderní přístroj na přípravu espressa, s nímž si jednoduše připravíte nejlepší kávu na světě v pohodlí svého domova. Dokonalý požitek pro vaše chuťové smysl...
ZEP-101.jpg

Káva ROYAL

Intenzivní chuť obohacená jemnou ovocnou příchutí s převládajícím tónem pomeranče.
ZEP-103.jpg

Káva INTENSO

Robusta z Dálného východu s bohatou a plnou chutí s výrazným aroma čokolády a tabáku.
ZEP-102.jpg

Káva BARISTA

Směs té nejkvalitnější kávy arabica a robusta s jemným aroma a důmyslnou chutí.
ZEP-104.jpg

Káva DECAFFEINATO

Káva bez obsahu kofeinu s jemnou a plnou chutí s decentními tóny čokolády a citrusových plodů.

Novinky

vhz.jpg

Vyhodnocení Narozeninové hry Zepter

Společnost Zepter International oslavila 25 let svého působení v České republice. U této příležitosti jsme pro naše zákazníky připravili soutěž s krásnými cenami. Nevyhráli jste?...
více»
logo.jpg

Zepter partnerem prestižní akce –Týdne italské kuchyně

Zepter podpořil první Týden italské kuchyně ve světě, který spolupořádá Velvyslanectví Italské republiky, velvyslanec Itálie Aldo Amati a Italský kulturní institut. V Praze následov...
Archiv → více»

Zepter pomáhá

thion_krajina.jpg

Zepter čistička vzduchu pomáhá v domově pro seniory

Všichni jsme už slyšeli, že vzduch venku je dnes silně znečištěn nejen ve městě, ale i na venkově. Ale věděli jste, že vzduch uvnitř našich domovů může být až 100krát horší než venk...
Archiv → více»

Akce

zepter2.jpg

Soutěž! Švýcarská kosmetika Swisso Logical pro Vás!

Vyhrajte balíček luxusní kosmetiky Swisso Logical, která je vyvinuta přímo pro stárnoucí pleť a na vrásky.  Hypoalergenní a bez parabenů SOUTĚŽ JIŽ BYLA UKONČENA....
Archiv → více»