Katalog Využití v praxi Máte doma alergika? Spokojení zákazníci Rady odborníků

Linda Rybová: Kromě Tuttoluxa k úklidu nepotřebuju nic jiného

13.03.2012
Herečka Linda Rybová už několik let používá k úklidu své domácnosti čisticí systém Tuttoluxo 6S, a proto jsme se zeptali, jaké jsou její zkušenosti s tímto top výrobkem programu Home Care.

Máte tři děti a jste tedy máma na „plný úvazek“. Bylo pro vás osobně složité přejít z role princezny a femme fatale do role mámy?

Myslím, že ne. Už od patnácti jsem věděla, že chci hodně dětí, takže v tomhle směru to pro mě nebylo nijak překvapivé. Překvapivé jsou pak okolnosti s tím související, co všechno se díky tomu člověk naučí. Je jasné, že se mu úplně změní život. Ale rozhodně to pro mě nebyl žádný těžký přechod nebo dramatická změna.

Mateřství mi přineslo řád do života, mateřskou lásku, která pro mě byla největším objevem, a potom to, že člověk pomíjí svoje věci, sám sebe a kvůli dětem se stane nesobeckým. K mateřství také patří takové to „věčné starání se“, které je jednou z největších změn. Díky dětem jsem se postupně stala i velmi praktickým člověkem.

Před kamerou jste poprvé stála ve třinácti. Pamatujete si, kdy jste poprvé držela v ruce vysavač, resp. kdy jste mamince poprvé začala pomáhat s uklízením?

Moje první vzpomínka na vysavač je asi z doby, když mi bylo dvanáct. Jinak moje maminka, když už to opravdu nemohla vydržet a chtěla, abychom si se sestrou v pokojíčku uklidily, tak nám naše věci vyházela z okna.

S uklízením to je u mě stejné jako s vařením, občas si to opravdu užiju. Problém je, když se pro vás vaření a uklízení stane denním chlebem. Pak to samozřejmě moc nebaví a občas i trochu otravuje. Úklid je pro mě takový malý očistec. Nejsem při jeho vykonávání moc šťastná a pořád myslím na různé věci. Když je ale po úklidu a vidím, že je podlaha čistá, tak mám čisto v duši a cítím se daleko lépe.

Změna přístupu a postoje k uklízení u mě osobně trvala hodně dlouho. Myslím, že člověk nejdřív musí začít bydlet sám a projít si obdobím šíleného nepořádku a užít si tu pankačinu. A potom mu ten jeho nepořádek postupem času začne vadit a on začne objevovat kouzlo pořádku. Najednou ocení, že se v bytě dá v pohodě žít, dýchat, chodit, že to uvnitř tak nějak harmonicky ladí. Zjistí, že mu vadí špinavá podlaha, že se v neuklizeném bytu dusí. A začne tak nějak tvořit svůj domov.

Na Tuttoluxo 6S jsem psychicky závislá

Dokázala byste si představit úklid a chod domácnosti bez všech technických vymožeností, které nabízí moderní doba?

Ne, nedokázala. Na druhou stranu byl ale i způsob života před sto lety úplně jiný. Dnes je život rychlý a klade na člověka takové nároky, že pomoc moderní techniky je žádoucí a nezbytná. To dříve nebylo. Za myčku a pračku bych ale dala Nobelovu cenu. I když mám s moderní technikou problém a myslím si, že spíše škodí, tak v případě myčky a pračky je můj názor jednoznačně pozitivní. Nejsem příznivec technických novinek, a už vůbec mě nebaví sledovat vývoj moderních technologií, o kterém nemají dost dobrý přehled ani dvacetiletí lidé. Lidi strašně stresuje, že nejsou schopní se naučit ovládat moderní přístroje a využívat všechny jejich funkce. Pokrok je zbytečně moc rychlý. Já osobně mám ráda nekomplikované stroje, které nemají moc funkcí. Každý nový domácí spotřebič se většinou naučím ovládat intuitivně. Nejsem příznivec dlouhého studování manuálu, na to nemám čas.

Je o vás známé, že sama uklízíte celý dům. Jakou roli hraje v životě podle vás čistota a zdraví?

Mně nejde o to, aby u nás doma bylo vždy úplně dokonale uklizeno – při třech dětech to ani není dost dobře možné. Nejsem žádný blázen do pořádku, ale opravdu nemám ráda, když je špinavá podlaha. Vnímání hranice mezi pořádkem a nepořádkem podle mě souvisí s nějakou harmonií, která je uvnitř člověka. Každý ale má nastavenou hranici vnímání čistoty a pořádku jinak. Když je byt tak dokonale uklizený, že vypadá úplně asepticky, není jeho prostor živý. Pro mě je tedy důležité ubírat se zlatou střední cestou, aby bylo vidět, že se v bytě nebo domě žije, že se tam odehrávají všechny běžné věci rodinného života, že tam běhají děti…

Jednoznačným signálem pro úklid je pro mě to, když se kvůli nepořádku necítím dobře, začnu cítit určitý druh neladu. Hodně taky záleží na mém momentálním vnitřním rozpoložení a náladě. Průběžně uklízím každý den, s třemi dětmi to ani jinak být nemůže. Každý den luxuju a jednou za týden podlahu vypařím párou. Z hlediska pořádku bývají u nás kritické dny uprostřed a na konci týdne, tedy většinou středa a neděle.

K úklidu používáte také čisticí systém Tuttoluxo 6S. Jak vám konkrétně tento Zepter výrobek pomáhá?

Na Tuttoluxo 6S jsem psychicky závislá. Mám úchylku na čistou podlahu, nic jiného mě tak nezneklidňuje jako špinavá podlaha. S malými dětmi je úklid podlahy vždy složitější: stále hodně drobí nebo rozlévají sladké šťávy. Proto hodně oceňuju to, že Tuttoluxo 6S zároveň luxuje a vytírá, takže mi při úklidu šetří polovinu času. Nejprve luxovat a pak ještě vytírat je strašný vopruz. Když se tedy spojí luxování a vytírání, tak je to skvělé, nehledě na to, že můžu čistit podlahu i párou, takže nemusím používat žádné chemické čisticí prostředky. V čištění párou je obsažená aseptičnost, ale v takovém něžném, sympatickém provedení. Pára podlahu nejen vydezinfikuje, ale její povrch se pak navíc ještě leskne, a to já zbožňuju. Bez Tuttoluxa si úklid už nedokážu představit, proto opravdu lituju, že mám jen jedno. Vždy si proto musím vybrat, jestli s ním budu uklízet náš dům na vesnici, nebo pražský byt.

S Tuttoluxem vysávám denně a každou neděli navíc přidám k vysávání i čištění párou. Výborný je i nástavec na látku, který u mě byl prvním důvodem pro pořízení Tuttoluxa. S ním vyčistím všechny pohovky, které nemají svlíkatelný potah, a proto ho nejde jednoduše vyprat. Děti pohovku neustále polévají a drobí na ni, takže opravdu oceňuju, že všechny skvrny jdou za pomoci tohoto nástavce na látku vypařit.

Obsluha Tuttoluxa je opravdu jednoduchá

Víme, že máte ráda jednoduché a jemné věci. Jak byste se svými zkušenostmi ohodnotila obsluhu Tuttoluxo 6S?

Obsluha Tuttoluxa je opravdu jednoduchá, za 20 minut jsem se dobře seznámila se všemi jeho funkcemi a četbě a studování manuálu jsem musela věnovat jen minimální čas. V podstatě jsem si jen přečetla, kam se má nalít voda a co se nemá dělat. I samotný tvar jednotlivých nástavců už sám o sobě napovídá, k čemu slouží. Nesnáším stroje, které mají tisíc knoflíků a každý je na něco jiného.

Jste při úklidu stejně rázná jako státní zástupkyně Ivana Pánková v seriálu Cesty domů?

Na začátku úklidu mám vždy hodně energie, říkám si, že to zvládnu hrozně rychle a všechno dovedu zpět do celé krásy. Během úklidu ale energie postupně odchází a do toho přicházejí děti, které mě vyrušují v úklidu. Zhruba po hodině zaručeně ztrácím počáteční elán do úklidu. Hodně záleží třeba i na tom, do jaké míry jsem naštvaná.

Kromě Tuttoluxa více méně k úklidu nic víc nepotřebuju. Na úklid podlahy používám základní velký nástavec, který slouží k vysávání a napařování, na různé povrchy, kuchyňskou linku, dlaždičky, skříně, na prach nebo na okna používám různé druhy stěrek, které jsou součástí příslušenství. A pak jsou dva nástavce na tkaniny.

Co se týká třeba zouvání, tak u nás doma se návštěvy zouvat nemusejí. Hodně ale samozřejmě záleží na tom, jaké je venku počasí. Jiné je to u mých dětí, které se zouvat musejí. Bydlíme na totiž venkově, děti stále běhají do zahrady a zpátky, a když by se ani jednou nezuly, zanechaly by po sobě šílený nepořádek.

Pouštíte si při žehlení hudbu nebo se díváte na televizi?

Žehlení, při kterém si obvykle pouštím hudbu, nepatří mezi moje oblíbené domácí činnosti. S pravidelným žehlením jsem kvůli časové vytíženosti přestala už před dvěma roky. V současnosti žehlím úplně minimálně, například košile. Musím ale přiznat, že má v sobě něco staromilského, co mám ráda a moje děti to milujou, takže se mě pravidelně ptají, kdy budu zase žehlit. Miluju vůni vyžehleného prádla, ale na žehlení opravdu nemám čas. Kdybych žehlila, tak bych spala asi jen dvě hodiny denně.

Žehlička, která je součástí Tuttoluxa 6S, je výborná, ale používám ji zřídka. Naposledy jsem s ní žehlila před Štědrým večerem vánoční ubrus, který jsem měla od minulých Vánoc v šuplíku vypraný, ale nevyžehlený, a proto byl hodně zmačkaný. S žehličkou od Tuttoluxa jsem ho ale rychle a dokonale hned vyžehlila, protože pára, kterou vydává, má strašnou sílu a všechny záhyby skvěle narovná a vyhladí.

V jednom z rozhovorů jste uvedla, že kvalita je lepší než kvantita. Uplatňujete toto kritérium i při výběru domácích pomocníků?

Nové přístroje do domácnosti si vybírám nejen podle kvality, ale i jednoduchosti ovládání, spotřeby elektrické energie a jejich designu. Než se rozhodnu pro nákup nějakého nového spotřebiče, tak mi to trvá strašně dlouho. Snad i proto, že jsem ve znamení Vah. A když se pro něco už rozhodnu, vzápětí to ještě několikrát zpochybním. Dřív to bylo o hodně jednodušší, protože jsem si kupovala věci jen podle toho, jak se mi líbily. Dnes si ale na internetu vždy podrobně srovnávám všechny funkce a vlastnosti všech spotřebičů, než některý z nich koupím.

Obchodní filozofie společnosti Zepter je naplňována v rámci mise zdraví a krásy a je vyjádřena v heslu „Pomáháme lidem žít déle, zdravěji a úspěšněji.“ Co pro vás osobně znamená zdraví a krása?

Když se řekne zdraví tak první, co mě napadne, je něco čerstvého, něco, co křupe, co je zelené nebo čisté a čiré jako vzduch. Podle mě ale existuje zdraví v symbióze s krásou, takže tyto dva pojmy nijak ostře nerozlišuju. Například spojení vážné hudby a baletu je pro mě dokonalým vyjádřením krásy. I život sám o sobě je krásný, to jen my jsme často zahlcení velkým množstvím různých věcí a úkolů. Samozřejmě čím je člověk starší, tím více chápe, že zdraví je to nejdůležitější. Pokud nejste zdravý vy nebo vaše děti, je život mnohem těžší. Vůbec nezáleží na tom, jestli je člověk krásný, ale zdraví je hrozně důležité.

Vegetariánkou jsem se kdysi stala hlavně kvůli zvířatům, ne kvůli zdraví a zdravému životnímu stylu. Co se týká dodržování zásad zdravého životního stylu, musím přiznat, že nejsem úplně příkladná, protože mám nejen málo času, ale občas mi schází i dostatek pevné vůle. Mám ale extrémně ráda špenát na všechny způsoby, oblíbila jsem si italskou kuchyni, ryby, sýry nebo černý chléb. Nemám ráda komplikované chutě a jídla, u kterých nevím, z čeho jsou připraveny. Když je spousta věcí spatlaných dohromady, necítím chuť jednotlivých surovin, a proto se takovým jídlům vyhýbám.  

Jak relaxujete a dobíjíte si baterky?

Někdy je těžké, zvlášť pro dospělé lidi, odpoutat se od svých každodenních starostí. Důležité je podle mě vidět všechny věci z nadhledu, shora, se smíchem a láskou. To by asi mohl být nějaký můj obecný recept na pohodu a relax. Jak ho ale konkrétně naplňovat, hodně záleží na dané situaci a každém člověku jednotlivě, a navíc pokaždé to nejde, alespoň mně ne. Kdybych měla být konkrétnější, tak poslech hudby nebo četba knih, v nichž jsou zajímavé příběhy, pro mě představují ideální relaxaci.

Rozhovor společnosti Zepter International poskytla herečka Linda Rybová.

Více o TUTTOLUXO 6SB »

 

Komentáře
*
*
* povinné položky

Nejsou žádné komentáře

Související produkty

TL6S_black2.jpg

TUTTOLUXO 6SB

TUTTOLUXO 6SB vás snadno zbaví nečistot, roztočů a všech ostatních mikroskopických tvorů žijících v našich domácnostech. A činí toho ještě mnohem více, aniž bychom museli náš život ...

Novinky

vhz.jpg

Vyhodnocení Narozeninové hry Zepter

Společnost Zepter International oslavila 25 let svého působení v České republice. U této příležitosti jsme pro naše zákazníky připravili soutěž s krásnými cenami. Nevyhráli jste?...
více»
logo.jpg

Zepter partnerem prestižní akce –Týdne italské kuchyně

Zepter podpořil první Týden italské kuchyně ve světě, který spolupořádá Velvyslanectví Italské republiky, velvyslanec Itálie Aldo Amati a Italský kulturní institut. V Praze následov...
Archiv → více»

Zepter pomáhá

thion_krajina.jpg

Zepter čistička vzduchu pomáhá v domově pro seniory

Všichni jsme už slyšeli, že vzduch venku je dnes silně znečištěn nejen ve městě, ale i na venkově. Ale věděli jste, že vzduch uvnitř našich domovů může být až 100krát horší než venk...
Archiv → více»

Akce

zepter2.jpg

Soutěž! Švýcarská kosmetika Swisso Logical pro Vás!

Vyhrajte balíček luxusní kosmetiky Swisso Logical, která je vyvinuta přímo pro stárnoucí pleť a na vrásky.  Hypoalergenní a bez parabenů SOUTĚŽ JIŽ BYLA UKONČENA....
Archiv → více»