Katalog O světelné terapii Spokojení zákazníci Nejčastější otázky BIOPTRON v rukách odborníků

MUDr. Jarošová: Světelná terapie Bioptron přináší pacientům úlevu a naději na zlepšení zdravotního stavu

15.10.2012

Přečtěte si rozhovor s MUDr. Hanou Jarošovou z Bioregeneračního a rehabilitačního centra v Říčanech o použití bioptronové lampy v praxi. Jak sama říká, "Z vlastní zkušenosti tedy můžu potvrdit, že světelná terapie opravdu funguje! Pokud je někdo hodně nemocný, doporučuju lampu Bioptron koupit."

S jakými zdravotními problémy nejčastěji přicházejí lidé do Bioregeneračního a rehabilitačního centra?

Do našeho centra přicházejí pacienti zejména s potížemi pohybového ústrojí. V největším procentu případů se jedná o bolesti zad, páteře, kříže, bederní oblasti, krční páteře… Světelnou terapii nejčastěji aplikujeme například u epikondilitid (tzv. tenisový a golfový loket), zánětu šlachy bicepsu nebo syndromu karpálního tunelu.

Jak dlouho a s jakými výsledky používáte lampu Bioptron?

Bioptronovou lampu, respektive fototerapii, využívám s velmi dobrými výsledky už od začátku devadesátých let, a to nejprve v rehabilitačním ústavu v Kladrubech a nyní i ve své soukromé praxi. Do Kladrub jsme lampu pořídili především na léčbu entezopatií (bolestivé syndromy zapříčiněné zánětlivými a degenerativními procesy v oblasti úponů šlach, vazů a kloubních pouzder – pozn. red.), fraktur, které se obtížně hojily, nezhojených jizev, kožních lézí a proleženin.

U pacientů s proleženinami jsme si pořizovali fotodokumentaci průběhu léčby dekubitů. Naše zkušenosti úkázaly, že v 99 % případů došlo při aplikaci světelné terapie ke zlepšení. Kromě bioptronové lampy jsme samozřejmě využívali antidekubitní matrace s pumpami a postupovali jsme podle klasické chirurgické metodiky – převazy, odstranění nekrotické tkáně, vyčištění rány chirurgickými nůžkami, dezinfekce… Světelnou terapii Bioptron jsme zařazovali ve fázi, kdy byla rána vyčištěná a ještě nevydezinfikovaná. Většinou jsme svítili 10–12 minut jednou denně. Pacienti přijímali tuto léčbu pozitivně, protože v ní měli naději na zlepšení.

V jakých případech indikujete použití světelné terapie Bioptron?

V současné době využívám bioptronovou lampu v Bioregeneračním a rehabilitačním centru v Říčanech k léčbě pohybového aparátu, a to zejména na syndrom bolestivých tkání. Jedná se především o záněty šlach (entezitida), bolestivé úpony (entezopatie), např. přetížení úponu bez zánětlivého onemocnění, bolesti dolní a horní části zad nebo bolestivé spouštěcí body v podobě bulky, např. v šíjovém svalu. Biolampu s úspěchem využíváme také na podporu hojení čerstvých jizev, tj. laicky řečeno takových jizev, které mají červenou barvu. V tomto konkrétním případě doporučuji svítit postižené místo 2krát denně 15 minut. Dobré zkušenosti máme se světelnou terapií i při podpoře léčby oparů (herpes simplex) nebo akné.

Světelná terapie má analgetický účinek, a proto tlumí bolest. Jaký je váš názor na využití farmak a světelné terapie nebo akupunktury při léčbě bolestivých stavů u revmatoidních onemocnění? 

Z hlediska revmatologie se světelná terapie uplatňuje zejména při léčbě degenerativních onemocnění kloubů, jako je například artróza, v kombinaci s farmakoterapií, akupunkturou, fytofarmaky nebo chondroitinsulfáty.

Co se týká využití farmak na tlumení bolesti, má každý lékař svůj vlastní názor. Já osobně mám ze své praxe takovou zkušenost, že klasická farmaka mají vedlejší nežádoucí účinky, jako je například gastrotoxicita u nesteroidních antirevmatik. Při jejich dlouhodobém a  pravidelném užívání tedy hrozí nejen nebezpečí vzniku žaludečního vředu, ale i nežádoucí negativní vliv na funkci jater nebo ledvin.

Mnoho pacientů s degenerativním onemocněním kloubů mi ale po příchodu do ordinace sdělí, že nemají o klasickou léčbu zájem, protože už mají žaludeční vředy nebo špatná játra, a proto chtějí předepsat jinou léčbu. V těchto případech se pak uplatní světelná terapie, akupunktura, akupresura nebo homeopatika.

Je nutno ale dodat, že při léčbě bolestivých degenerativních onemocnění kloubů hrají důležitou roli pro snížení celkové bolestivosti kromě vlastní léčby i další faktory – je třeba změnit životní styl a režim (tj. odstranit nadváhu); více se pohybovat a začít se zdravě stravovat.

Mohla byste z vlastní zkušenosti zmínit ještě nějaké další využití světelné terapie Bioptron?

Světelná terapie Bioptron je ideální také k lečbě velkých hematomů po totálních endoprotézách kyčelních a kolenních kloubů. Když postižené místo svítíme 2krát denně 10 minut, hematomy se rychleji vstřebávají.

Skvělých výsledků jsem dosáhla se světelnou terapií v kombinaci s měkkými technikami a Priessnitzovým zábalem také u léčby organizovaného hematomu (tj. hematomu, který je 3–4 týdny starý), jak to dokazuje případ mojí 17leté pacientky. Ta se díky této léčbě vyhnula bolestivému chirurgickému zákroku na stehnu, na kterém měla rozsáhlý organizovaný hematom po úrazu na lyžích.
 
Vyzkoušela jsem v praxi i barevnou terapii Bioptron – pouze ale s modrým filtrem –, a to při léčbě zlomenin, které se díky aplikaci modrého světla hojily rychleji.

Doporučila byste světelnou terapii Bioptron i do jiných rehabilitačních center nebo domácností?

Světelnou terapii bych určitě doporučila jak do rehabilitačních center a ústavů, tak do domácností. Výsledky léčby jsou velmi dobré a navíc lampa Bioptron je velmi spolehlivé zařízení. V našem centru ji intenzivně využíváme bez jakékoli poruchy nebo nutnosti servisního zásahu už od roku 1995. Při domácím použití je bioptronová lampa vhodná nejen k léčbě pohybového aparátu, ale i třeba při rýmě, zánětech dutin nebo oparech.

Z vlastní zkušenosti tedy můžu potvrdit, že světelná terapie opravdu funguje! Pokud je někdo hodně nemocný, doporučuju lampu Bioptron koupit.

Rozhovor společnosti Zepter International poskytla MUDr. Hana Jarošová z Bioregeneračního a rehabilitačního centra v Říčanech

Komentáře
*
*
* povinné položky

Nejsou žádné komentáře

Související produkty

BCT.jpg

Barevný set k BIOPTRON Compact III

Barevná terapie BIOPTRON pomáhá uvést energetická centra našeho těla do rovnováhy, posiluje je a zároveň stimuluje hojivé procesy našeho organismu. Barva je čistá vibrace a může zvy...
BProOne.jpg

BIOPTRON Pro 1 se stolním stojanem

Bioptronová lampa BIOPTRON Pro 1, střední model bioptronové lampy, je určen jak pro použití v domácnostech, tak ve sportovních klubech nebo fitness centrech. Dále se tato biolampa h...
B2_2343.jpg

BIOPTRON 2 s podlahovým stojanem

Lampa BIOPTRON 2 je vzhledem k velikosti určena především pro větší zdravotnická pracoviště, profesionální sportovní kluby a rekondiční centra. Doporučujeme jej také pro domovy seni...

Novinky

vhz.jpg

Vyhodnocení Narozeninové hry Zepter

Společnost Zepter International oslavila 25 let svého působení v České republice. U této příležitosti jsme pro naše zákazníky připravili soutěž s krásnými cenami. Nevyhráli jste?...
více»
logo.jpg

Zepter partnerem prestižní akce –Týdne italské kuchyně

Zepter podpořil první Týden italské kuchyně ve světě, který spolupořádá Velvyslanectví Italské republiky, velvyslanec Itálie Aldo Amati a Italský kulturní institut. V Praze následov...
Archiv → více»

Zepter pomáhá

thion_krajina.jpg

Zepter čistička vzduchu pomáhá v domově pro seniory

Všichni jsme už slyšeli, že vzduch venku je dnes silně znečištěn nejen ve městě, ale i na venkově. Ale věděli jste, že vzduch uvnitř našich domovů může být až 100krát horší než venk...
Archiv → více»

Akce

zepter2.jpg

Soutěž! Švýcarská kosmetika Swisso Logical pro Vás!

Vyhrajte balíček luxusní kosmetiky Swisso Logical, která je vyvinuta přímo pro stárnoucí pleť a na vrásky.  Hypoalergenní a bez parabenů SOUTĚŽ JIŽ BYLA UKONČENA....
Archiv → více»