Katalog O světelné terapii Spokojení zákazníci Nejčastější otázky BIOPTRON v rukách odborníků

Sezónní afektivní porucha a zimní deprese - s biolampou Zepter se bude cítit mnohem lépe

17.02.2011

Dlouhé noci a zasmušilé dny zimních měsíců mohou u některých lidí vyvolat pocity špatné nálady; tento jev se nazývá „sezónní afektivní poruchou“ (neboli SAD, zkratka z anglického "Seasonal Affective Disorder"). Mírnější verze SAD je známa jako „zimní deprese“.

Kdo bývá postižen poruchou SAD?

Charakteristickým znakem SAD je neschopnost cítit se šťastný nebo prožívat radost (deprese), zvýšená potřeba spánku, výrazná únava (vyčerpanost), zvýšená chuť k jídlu (zejména chuť na pokrmy bohaté na uhlovodany – chléb, brambory, těstoviny, atd.) a přibývání na váze během zimních měsíců.

SAD se vyskytuje u lidí, kteří žijí v zemích s dlouhými tmavými zimními měsíci. Tato porucha je nesmírně vzácná u osob žijících blízko rovníku, kde je denní světlo velmi dlouhé a kde panuje daleko více slunečného počasí. V Kanadě a Velké Británii trpí poruchou SAD až 4 % populace, zatímco v USA to jsou 2 %. Čím severněji země leží, tím je četnost výskytu vyšší: poruchou SAD trpí ve Finsku 9 % obyvatelstva a na Aljašce je to téměř 10 % obyvatel. SAD se může vyvinout u kohokoli a v kterémkoli věku - porucha obvykle propuká ve věku mezi 18 a 30 roky. Poruchou SAD trpí dvakrát až čtyřikrát více žen než mužů.

Jaké jsou příčiny poruchy SAD?

Předpokládá se, že sezónní afektivní poruchu způsobuje nerovnováha v produkci chemické látky (neboli hormonu), který působí na oblast mozku, jež vyvolává spánek. Produkce tohoto „spánkového hormonu“ (zvaného melatonin) se většinou „vypíná“ ráno jako reakce na zvýšenou hladinu světla a opět se „zapíná“ v noci. Hladiny „spánkového hormonu” (melatoninu) u lidí postižených sezónní afektivní poruchou s ránem neklesají a tito lidé se pak cítí velmi unavení a ospalí po celý den.

Jaké jsou běžné příznaky poruchy SAD?

Příznaky se obvykle začínají projevovat v období mezi měsícem září a listopad a pokračují až do jara (tj. do března až dubna). Mezi příznaky patří (lidé trpící poruchou SAD nemusí vykazovat všechny příznaky najednou):

  • Deprese (špatná nálada) – pocity stísněnosti, provinilosti, zoufalosti
  • Únava (letargie / vyčerpanost)
  • Problémy se spánkem – neschopnost probudit se a být čilý
  • Přejídání – nezdolná chuť na sladké a na potraviny bohaté na uhlohydráty (chléb, brambory, těstoviny, atd.)
  • Přibývání na váze – z přejídání
  • Ztráta zájmu o sex
  • Touha vyhýbat se kontaktům s lidmi
  • Úzkost a strach – pocity napětí a stresu

Lidé se zimní depresí se také většinou cítí unavení a ospalí a mohou jíst nadměrné množství sladkostí a potravin bohatých na uhlohydráty, avšak netrpí příznačnou depresí či úzkostí.

Jaké jsou pro osoby trpící poruchou SAD možnosti léčby?

Hlavní formou léčby poruchy SAD je terapie jasným světlem, která je účinná u více než 85 % diagnostikovaných případů SAD. Světelná terapie účinkuje nejlépe, jestliže je aplikována mezi 6. a 8. hodinou ranní. Předpokládá se, že zvýšená hladina světla způsobuje snížení produkce „spánkového hormonu“ (melatoninu) a že tudíž snižuje potřebu spánku během dne. Terapie jasným světlem se provádí pomocí speciálně vyrobených osvětlovacích těles, která dodávají vysoké dávky intenzivního bílého světla. Běžná osvětlovací tělesa dodávají dávku 10 000 světelných jednotek* (neboli luxů) a 30minutová aplikace denně je považována za účinnou. Cena osvětlovacích těles je různá, avšak jakmile dojde jednou ke koupi, lze pak tato tělesa používat po mnoho let.

* Pro srovnání je třeba uvést, že intenzita světla vnitřního prostředí činí zhruba 500 lux, venkovního denního světla (při zatažené obloze) až 5 000 lux a hodnota poledního slunečního světla v létě může dosáhnout nejméně 50 000 lux.

U některých osob se závažným stupněm poruchy SAD může být nezbytná medikamentózní léčba pomocí antidepresivních léků zvaných selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu (neboli SSRI). Mezi běžné typy těchto léků patří setralin, paroxetin a fluoxetin. Tyto léky dokáží být velice účinné, avšak mohou být spojené s vedlejšími účinky, a pacient bude každou zimu potřebovat, aby mu jeho lékař tyto léky předepsal.

Aplikace světelné terapie BIOPTRON při poruše SAD

Intenzita světla produkovaného přístroji světelné terapie BIOPTRON je stejná nebo větší než intenzita světla vydávaného běžnými osvětlovacími tělesy:

  • BIOPTRON Compact III a MedAll ~ 10 000 lux
  • BIOPTRON Pro 1 ~ 10 000 lux
  • BIOPTRON 2 ~ 10 000 lux

Světelná terapie BIOPTRON je tudíž ideální terapie pro použití při léčbě SAD a zimní deprese. Přístroje světelné terapie BIOPTRON mají navíc tu výhodu, že je lze použít pro zmírnění příznaků celé řady dalších nemocí a zdravotních problémů. BIOPTRON zlepšuje mikrocirkulaci, harmonizuje procesy látkové výměny, posiluje obranný systém těla, stimuluje regenerativní a reparativní procesy celého organismu. Tyto základní mechanismy působí léčebnými a hojivými účinky a slouží jako doplňková léčba.

Doporučená doba aplikace světla BIOPTRON

Doba aplikace / vzdálenost přístroje:

20 - 40 min / 20 cm
40 - 60 min / 30 cm
60 - 120 min / 40 cm

Jak mám používat světelnou terapii BIOPTRON, jestliže trpím poruchou SAD?

Aplikujte světlo BIOPTRON 1× denně po dobu alespoň 20 minut, ideálně mezi 6. a 8. hodinou ranní na obličej při zavřených očích. 

Aby byla světelná terapie BIOPTRON v léčbě poruchy SAD účinná, je třeba ji během podzimu a zimy provádět každý den.

Kontaktujte svého nejbližšího prodejce Zepter »

Komentáře
*
*
* povinné položky

Nejsou žádné komentáře

Související produkty

BProOne.jpg

BIOPTRON Pro 1 se stolním stojanem

Bioptronová lampa BIOPTRON Pro 1, střední model bioptronové lampy, je určen jak pro použití v domácnostech, tak ve sportovních klubech nebo fitness centrech. Dále se tato biolampa h...
B2_2343.jpg

BIOPTRON 2 s podlahovým stojanem

Lampa BIOPTRON 2 je vzhledem k velikosti určena především pro větší zdravotnická pracoviště, profesionální sportovní kluby a rekondiční centra. Doporučujeme jej také pro domovy seni...
MedallDev_6_Flat.jpg

BIOPTRON MedAll se stojanem

BIOPTRON MedAll - jednička v oboru léčebné světelné terapie! Švýcarský přístroj světelné terapie BIOPTRON MedAll je novým modelem nahrazujícím BIOPTRON Compact III, avšak s větším p...

Novinky

vhz.jpg

Vyhodnocení Narozeninové hry Zepter

Společnost Zepter International oslavila 25 let svého působení v České republice. U této příležitosti jsme pro naše zákazníky připravili soutěž s krásnými cenami. Nevyhráli jste?...
více»
logo.jpg

Zepter partnerem prestižní akce –Týdne italské kuchyně

Zepter podpořil první Týden italské kuchyně ve světě, který spolupořádá Velvyslanectví Italské republiky, velvyslanec Itálie Aldo Amati a Italský kulturní institut. V Praze následov...
Archiv → více»

Zepter pomáhá

thion_krajina.jpg

Zepter čistička vzduchu pomáhá v domově pro seniory

Všichni jsme už slyšeli, že vzduch venku je dnes silně znečištěn nejen ve městě, ale i na venkově. Ale věděli jste, že vzduch uvnitř našich domovů může být až 100krát horší než venk...
Archiv → více»

Akce

zepter2.jpg

Soutěž! Švýcarská kosmetika Swisso Logical pro Vás!

Vyhrajte balíček luxusní kosmetiky Swisso Logical, která je vyvinuta přímo pro stárnoucí pleť a na vrásky.  Hypoalergenní a bez parabenů SOUTĚŽ JIŽ BYLA UKONČENA....
Archiv → více»