VIDEORECEPT: Štědrovečerní kapr v bylinkové strouhance
Ingredience (4 porce):
4 filety kapra (bez velkých kostí) po 200 g
2 prošlehaná vejce se lžící bílého vína
100–150 g kukuřičné mouky
250 g toastového chleba bez kůrek, rozmixovaného na strouhanku
2 snítky citronového tymiánu, odrhnuté lístky
hrst nasekané petrželky
přepuštěné máslo na smažení
klínky citronu k servírování
sůl
POSTUP PŘÍPRAVY
Doba přípravy: 15 minut
Doba tepelné úpravy: 10-15 minut
Filety kapra omyjte, osušte a stáhněte kůži.
Z chleba odkrojte kůrky a rozmixujte ho pomocí mixéru MixSy na strouhanku. Strouhanku promíchejte s posekanou petrželkou a tymiánem. Výhoda čerstvé strouhanky oproti suché strouhance je ta, že smažený pokrm nasaje jen minimální množství tuku.
Filety kapra osolte a obalte v kukuřičné mouce. Potom je protáhněte rozšlehanými vejci s bílým vínem a nakonec obalte v ochucené strouhance. Přebytečnou strouhanku oklepejte.
Rozpalte pánev Zepter (šipka indikátoru tepelné regulace se nachází v zeleném poli).
Do obrácené pokličky od pánve Zepter nalijte přepuštěné máslo cca 5 cl (1 panák).
Filety kapra z jedné strany lehce otřete (pokoupejte) v pokličce s máslem a vložte hned do rozpálené pánve.
Smažte na středním stupni cca 3-4 minuty dozlatova. Kapra otočte a smažte z druhé strany dozlatova též cca 3-4 min. Pro smažení na druhé straně není třeba již přidávat žádné máslo!
Podávejte s lehkým bramborovým salátem a s klínky citronu.