Studené středomořské RATATOUILLE
Ingredience (4 porce)
Cuketa |
2 ks |
Lilek |
2 ks |
Červená paprika | 2 ks |
Cibule |
2 ks |
Čerstvá rajčata | 6 ks |
Cukr | 100 g |
Bílý ocet |
150 ml |
Sůl, Pepř |
POSTUP PŘÍPRAVY
Očistíme a nakrájíme cibuli, očistíme lilky a cukety, nakrájíme je na kostky a odložíme stranou, lilek i cuketu zvlášť. Omyjeme rajčata, nakrájíme je a odstraníme jadérka a vodu. Omyjeme papriky a opečeme je v grilovací nádobě Zepter Quadra s jedním úchytem (TQ-1619-S). Když indikátor tepelné regulace postoupí do zeleného pole, odstraníme poklici a opékáme papriky, dokud veškerá slupka nezčerná. Z ještě teplých paprik sloupneme černou slupku, odstraníme stopky a jádřince a papriky nakrájíme na čtverečky. V další pánvi Zepter – v grilovací nádobě se dvěma úchyty (TQ-1619) – osmažíme lilky, a až se bude indikátor tepelné regulace nacházet v zeleném poli, pak přidáme cukety a smažíme, dokud zelenina mírně nezhnědne. Stáhneme nádobu z tepelného zdroje a zeleninu ochutíme kořením.
Ve velké grilovací nádobě Zepter Quadra s dvěma úchyty (TQ-2419) budeme, až se bude indikátor tepelné regulace nacházet ve žlutém poli, několik minut smažit cibuli, bobkový list a stroužek česneku. Ve stejné nádobě smícháme lilky, cukety a cibuli a přidáme trochu vody (maximálně 0,5 dl), aby se uvnitř nádoby zahájil proces cirkulace páry.
Přidáme papriky, rajčata, bylinky a kajenský pepř, přiklopíme poklicí a necháme na nejnižším stupni ohřevu zvolna vařit, dokud zelenina nezměkne. Zeleninovou směs ratatouille necháme v nádobě zchladnout. Odstraníme bobkový list a česnek. Až pokrm vychladne, přidáme
2 polévkové lžíce olivového oleje. Ratatouille je studený vegetariánský předrkm, avšak podává se také jako velmi chutná příloha k hlavním chodům, jako například ke grilované nebo opečené rybě či masu, a někdy se též používá pro dochucení těstovin nebo pokrmů z rýže.
Nutriční hodnota na jednu porci:
Kcal |
161 |
Bílkoviny | 3 |
Tuk | 0,5 |
Uhlohydráty | 38 |