Novinky Zepter pomáhá Dobré zkušenosti Akce

Zepter podpořil občanské sdružení Život bez bariér

21.11.2012

Přečtěte si rozhovor s paní Jitkou Fučíkovou, členkou výboru a zmocněnkyní občanského sdružení Život bez bariér.

Co je hlavní činností občanského sdružení Život bez bariér a jak vzniklo?

Naše občanské sdružení vzniklo v podstatě shodou okolností v roce 2004. Tehdy měl můj manžel těžký úraz, při kterém si poranil páteř a míchu, a skončil na vozíčku. Protože v té době bylo strašně málo informací a manžel je hodně aktivní člověk, tak se začal o život hendikepovaných zajímat. Postupem času se začali také přidávat známí a přátelé, a proto v únoru 2004 vzniklo občanské sdružení Život bez bariér se sídlem v Nové Pace, jehož hlavním cílem bylo zvýšení informovanosti o životě osob se zdravotním postižením, setkávání se, sportování, dokumentování bezbariérovosti města a jeho okolí a také půjčování kompenzačních pomůcek, které nám jako první darovala paní Dagmar Havlová prostřednictvím nadace Vize 97. Postupem času jsme podle poptávky začali přidávat další služby. Čím byla poptávka lidí z okolí vyšší, tím více nás to nutilo k tomu, abychom naše služby dále rozvíjeli a hledali větší a vhodnější prostory. V současnosti poskytujeme služby na území Královéhradeckého a Libereckého kraje – naši klienti k nám dojíždějí až ze vzdálenosti 40 km. Kompenzační pomůcky, když je třeba, dovezeme i po celé ČR.

To, že budeme oficiálně fungovat jako občanské sdružení, se rozhodlo zhruba v roce 2005, kdy jsme s manželem měli pocit, že to už není jen o nás dvou, resp. naší rodině. Chtěli jsme do svých aktivit začlenit více lidí, a proto jsme založili chráněnou dílnu, v níž jsme mohli nabídnout zaměstnání hendikepovaným. Začínali jsme tak, že jsme měli místnost, dva prázdné stoly, čtyři židle a kupu novinového papíru. Nejprve jsme si tedy museli vymyslet výrobky z materiálu, který byl v té době pro nás dostupný, nejlépe zadarmo. Díky Iloně Hylmarové, která vede naše chráněné dílny, jsme měli nápadů na výrobky dost. Nejprve jsme vyráběli ruční papír, následně jsme si pořídili dva staré šicí stroje a začali šít sáčky a polštářky, pustili jsme se i do tkaní koberců. Nakonec jsme zjistili, že keramika je úžasná záležitost a skvělý doplněk ostatních pracovních aktivit. Postupem času jsme zlepšovali techniku výroby, rozšiřovali sortiment a během sedmi let se naše výrobky dostaly na profesionální úroveň. Hodně nám pomohl také úřad práce, který poskytl dotace na zřízení chráněných dílen, dotace na zaměstnance a jejich mzdy… A tak se náš pracovní kolektiv v chráněné dílně rozšířil z původních pěti lidí na současných dvacet dva.

Kolik hendikepovaných klientů v současnosti navštěvuje denní stacionář Centra bez bariér a jaký je jejich běžný program?

V současné době má denní stacionář patnáct klientů s různým druhem zdravotního postižení. V budoucnu bychom ale chtěli ještě další tři klienty přijmout. Denní program, který začíná v 8.00 hodin ráno jim zajišťuje pět našich sociálních pracovnic. Vždy máme připraven rozpis aktivit na celý týden dopředu, aby všichni klienti měli jistotu, co budou dělat. Samozřejmě mezi jednotlivými aktivitami, jako je vaření, sportovní kroužek nebo ergoterapie, mají svačiny, chodí na procházky, mohou se i vzdělávat prostřednictvím počítačových kurzů a dalších kurzů, jako jsou jazykové kurzy, rukodělné kurzy či kurzy finanční gramotnosti. I klienti denního stacionáře vyrábí své vlastní originální výrobky, které pak prodáváme např. na předvánočním jarmarku. Hodně s klienty sportujeme a zúčastňujeme se sportovních akcí. Hrajeme kuželník, boccii, pořádáme turistické výlety, jezdíme na kole. Před dvěma lety jsme navázali v rámci mikroprojektu „Aktivně bez hranic“ kontakt s polskými kolegy z Polského svazku nevidomých. Jezdíme na studijní cesty do Švýcarska.

Při jaké příležitosti jste poprvé použili jídelní servis Zepter?

Jídelní servis, který nám darovala společnost Zepter, použijeme hned při první větší prestižní příležitosti, kterou bude předvánoční jarmark a den otevřených dveří pořádaný v našem centru 2. a 3. prosince. Na něm budeme nabízet všem návštěvníkům, partnerům a přátelům z neziskových organizací občerstvení, které připraví klienti denního stacionáře, např. zákusky, chuťovky, jako jsou chlebíčky, slané pečivo a další, podávat se také bude káva a čaj… Určitě budeme podávat podkrkonošskou specialitu, kterou je zelný štrúdl, což je závin z listového těsta, do něhož se dává zelí, uzené, kmín a cibulka. Nabídneme i podkrkonošský punč nebo tradiční perník. Očekáváme, že během dvou dnů navštíví předvánoční jarmark a ochutná naše speciality až 800 lidí.

Musíte pro své klienty nějak upravovat složení jídelníčku?

To záleží na zdravotním stavu každého jednotlivého klienta, je to tedy individuální. V podstatě žádná omezení nebo speciální stravovací režim neexistují. Některým klientům musíme ale například jídlo nakrájet na malé kousky. Jinak nejoblíbenějším jídlem jsou kynuté knedlíky s jahodami.

Nejnověji jsme zažádali Ministerstvo zdravotnictví ČR o udělení grantu na náš projekt zaměřený na zdravou životosprávu lidí se zdravotním postižením, v němž popisujeme návrh zdravého jídelníčku, který by si naši klienti v denním stacionáři mohli sami připravovat. Cílem je podpořit zdraví životní styl klientů a rozvoj jejich motorických schopností a sociálních dovedností. Vaření je totiž skvělá aktivita v rámci sociální rehabilitace, při níž spolu klienti komunikují a spolupracují. Každý si může najít tu svoji činnost, např. od pěstování bylinek až po přípravu jídla. Navíc je zde výsledek, ze kterého mají všichni radost. Rádi bychom v rámci tohoto projektu směřovali naše klienty ke zdravé životosprávě také prostřednictvím spolupráce s nutriční sestrou, která jim může pomoct vzhledem k tomu, jaké všechny zdravotní problémy jsou spojeny s jejich zdravotním postižením.

Jak moc je pro činnost vašeho sdružení důležitá podpora ze strany sponzorů?

Jsme neziskovou organizací, a proto materiální a finanční dary od sponzorů jsou pro naši činnost životně důležité. Bez nich bychom nemohli fungovat. Samozřejmě na naše aktivity získáváme dotace od státu, kraje nebo obce, ale největší část tvoří dary od sponzorů. Jsme samozřejmě vděčni za každý dar, ale vždy se snažíme, abychom s každým sponzorem navázali stálou spolupráci.

Více informací o občanském sdružení Život bez bariér na www.zbb.cz.

Komentáře
*
*
* povinné položky

Nejsou žádné komentáře

Novinky

vhz.jpg

Vyhodnocení Narozeninové hry Zepter

Společnost Zepter International oslavila 25 let svého působení v České republice. U této příležitosti jsme pro naše zákazníky připravili soutěž s krásnými cenami. Nevyhráli jste?...
více»
logo.jpg

Zepter partnerem prestižní akce –Týdne italské kuchyně

Zepter podpořil první Týden italské kuchyně ve světě, který spolupořádá Velvyslanectví Italské republiky, velvyslanec Itálie Aldo Amati a Italský kulturní institut. V Praze následov...
Archiv → více»

Zepter pomáhá

thion_krajina.jpg

Zepter čistička vzduchu pomáhá v domově pro seniory

Všichni jsme už slyšeli, že vzduch venku je dnes silně znečištěn nejen ve městě, ale i na venkově. Ale věděli jste, že vzduch uvnitř našich domovů může být až 100krát horší než venk...
Archiv → více»

Akce

zepter2.jpg

Soutěž! Švýcarská kosmetika Swisso Logical pro Vás!

Vyhrajte balíček luxusní kosmetiky Swisso Logical, která je vyvinuta přímo pro stárnoucí pleť a na vrásky.  Hypoalergenní a bez parabenů SOUTĚŽ JIŽ BYLA UKONČENA....
Archiv → více»