Rýže s vodkou a citronem
Ingredience (4 porce)
Bílá rýže 350 g
Malá cibule 1
Celer 1
Zeleninový vývar 1 l
Vodka 1 dcl
Citronová šťáva a strouhaná kůra
Strouhaný parmezán 40 g
Sůl a černý pepř
POSTUP PŘÍPRAVY
Cibuli a celer očistíme a nakrájíme najemno (můžeme použít nůž na zeleninu TZ-404). Nádobu o objemu 2,5 l (TF-025-20) přiklopíme poklicí a zapneme zdroj ohřevu na střední stupeň. Když se šipka indikátoru tepelné regulace posune na začátek zeleného pole, necháme zeleninu několik minut vařit a pak přidáme rýži. Zamícháme a necháme 2 minuty pod poklicí, pak přidáme jednu skleničku vodky a necháme ji odpařit.
V nádobě o objemu 4,7 l (TF-047-20) přivedeme k varu vývar a přidáme rýži. Vaříme doměkka a dáváme pozor na to, aby se šipka indikátoru tepelné regulace nacházela v zeleném poli. (Řídíme se dobou přípravy uvedenou na obalu rýže). Občas zamícháme.
Po uvaření stáhneme z plotny, přidáme zbytek vodky, nastrouhanou kůru z citronu, citronovou šťávu a parmezán. Podle chuti osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. Podáváme teplé.
Můžeme také přidat bylinky a koření. Chceme-li proces přípravy urychlit, vložíme rýži, cibuli a celer přímo do vroucího vývaru, aniž bychom je předtím podusili.
Nutriční hodnota na jednu porci:
Kcal 509
Bílkoviny 10
Tuk 16
Uhlohydráty 72,5