Katalog O světelné terapii Spokojení zákazníci Nejčastější otázky BIOPTRON v rukách odborníků

Ekzém u dětí

16.02.2011

Ekzém, neboli atopická dermatitida či alergický ekzém, je kožní onemocnění, jež se projevuje jako svědivé, červené, šupinaté skvrny, které se mohou objevit na kterémkoli místě dětského těla. Děti, u kterých se rozvine alergický ekzém, mívají časté alergie. Následkem těchto alergií je propuknutí takových chorob jako senná rýma, astma a alergický ekzém.

Kdo bývá postižen dětským ekzémem?

Alergický ekzém je běžné onemocnění, které postihuje 5 % celkové populace a až 15 % dětí. Toto onemocnění postihuje nemluvňata a malé děti, přičemž kožní léze se často objevují již během několika měsíců po narození. Ekzém se vyskytuje u chlapců ve stejné míře jako u dívek.Výraz ekzém pochází z řečtiny a znamená „bublat“ nebo „vřít“ – a právě tak se může kůže jevit.

Průběh alergického ekzému je různý: některé děti jím trpí po dobu několika let a pak se jejich kůže vyčistí, zatímco jiné děti bývají postižené vážnější a dlouhodobější nemocí.

Jaké jsou běžné příznaky dětského ekzému?

U nemluvňat a malých dětí ekzém obvykle začíná na obličeji a vnějších stranách kolen/loktů, na hrudi a v oblasti, kde naléhají plenky. U starších dětí (a dospělých) se ekzém obvykle projevuje jako červené skvrny na vnitřních stranách loktů a kolen, na rukách/zápěstí, na kotnících a okolo krku.

První známkou alergického ekzému je výskyt malých puchýřků, ze kterých vytéká vodnatá tekutina, po níž je kůže mokrá. Kůže se pak zanítí a je bolestivá a objeví se místa s červenou, šupinatou kůží. Postižená místa často značně vyschnou.

Hlavním příznakem alergického ekzému je prudké svědění, které může být v mnoha případech velice úporné a může narušovat spánek. Škrábání nebo drhnutí kůže často vede k dalšímu poškození, zhoršuje zánět a bolestivost a vede k tomu, že tloušťka kůže zesílí. U popraskané kůže může dojít k nákaze viry nebo bakteriemi.

Alergický ekzém má kromě fyzických problémů nepříznivý dopad na kvalitu života dítěte i jeho rodičů. Neustálé svědění a bolestivost kůže může být pro dítě nesmírně stresující a často mu (i jeho rodičům) brání v normálním spánku. Nedostatečný spánek může mít pak také vliv na práci dítěte ve škole. Starší děti se zase mohou stydět za to, jak vypadá jejich pokožka, a ostatní děti se jim mohou kvůli jejich vzhledu posmívat.

Jaký je u dětí s ekzémem další vývoj?

U většiny dětí, které trpí alergickým ekzémem, se stav ve starším věku samovolně zlepší – u 50 % dětí nemoc odejde zhruba okolo 6. roku a více než 75 % dětí se vyléčí v době dospívání. Menší část dětí však bude v době dospívání i v dospělosti trpět vracející se nemocí.

Jaké jsou možnosti léčby?

Alergický ekzém nelze vyléčit, avšak lze jej kontrolovat. K obecným postupům patří vyhýbání se známým dráždivým látkám (např. zvířecí srsti, silným mýdlům, atd.) a používání bavlněného oblečení. U malých dětí a nemluvňat může být nezbytné ruce jemně ovázat obvazem, aby si pokožku nemohly škrábat.

Stupeň závažnosti nemoci je u většiny dětí mírný až středně vážný a postačí obvykle léčba aplikovaná přímo na kůži (topická léčba). Topická léčba spočívá v aplikaci krémů, jako jsou zvláčňující krémy (na zvlhčení pokožky a zmírnění tvorby šupin), ochranné krémy (které zabraňují ztrátě vody a chrání pokožku) a steroidní krémy (snižující zánět). Pokud se vyskytne sekundární infekce kůže, může být nutno podávat antibiotika. Antihistaminika mohou pomoci zmírnit svědění a umožnit tak spánek.

Pro děti s vážným stupněm onemocnění ekzémem lze použít silnější typ léčby, například fototerapii (pomocí určitého typu ultrafi alového světla) a/nebo podávání léků na potlačení aktivity imunitního systému.

Takovéto druhy léčby se provádějí v nemocnici pod lékařským dohledem, neboť se v tomto případě mohou dostavit vážné vedlejší účinky.

Světelná terapie BIOPTRON při dětském ekzému

Světelná terapie BIOPTRON může pomáhat léčit ekzém dětí na základě zmírnění bolesti a zánětu, podporou hojivé reakce a stimulováním imunitního systému.

Pro více informací o světelné terapii BIOPTRON kontaktujte svého nejbližšího obchodního zástupce Zepter Medical.

Komentáře
*
*
* povinné položky

Nejsou žádné komentáře

Související produkty

BProOne.jpg

BIOPTRON Pro 1 se stolním stojanem

Bioptronová lampa BIOPTRON Pro 1, střední model bioptronové lampy, je určen jak pro použití v domácnostech, tak ve sportovních klubech nebo fitness centrech. Dále se tato biolampa h...
B2_2343.jpg

BIOPTRON 2 s podlahovým stojanem

Lampa BIOPTRON 2 je vzhledem k velikosti určena především pro větší zdravotnická pracoviště, profesionální sportovní kluby a rekondiční centra. Doporučujeme jej také pro domovy seni...

Novinky

vhz.jpg

Vyhodnocení Narozeninové hry Zepter

Společnost Zepter International oslavila 25 let svého působení v České republice. U této příležitosti jsme pro naše zákazníky připravili soutěž s krásnými cenami. Nevyhráli jste?...
více»
logo.jpg

Zepter partnerem prestižní akce –Týdne italské kuchyně

Zepter podpořil první Týden italské kuchyně ve světě, který spolupořádá Velvyslanectví Italské republiky, velvyslanec Itálie Aldo Amati a Italský kulturní institut. V Praze následov...
Archiv → více»

Zepter pomáhá

thion_krajina.jpg

Zepter čistička vzduchu pomáhá v domově pro seniory

Všichni jsme už slyšeli, že vzduch venku je dnes silně znečištěn nejen ve městě, ale i na venkově. Ale věděli jste, že vzduch uvnitř našich domovů může být až 100krát horší než venk...
Archiv → více»

Akce

zepter2.jpg

Soutěž! Švýcarská kosmetika Swisso Logical pro Vás!

Vyhrajte balíček luxusní kosmetiky Swisso Logical, která je vyvinuta přímo pro stárnoucí pleť a na vrásky.  Hypoalergenní a bez parabenů SOUTĚŽ JIŽ BYLA UKONČENA....
Archiv → více»