Kroupy se zeleninou a bylinkami
Ingredience (4 porce)
Kroupy 280 g
Celer 150 g
Mrkev 150 g
Cibule 1
Červená paprika 1
Žlutá paprika 1
Tykev 1
Extra panenský olivový olej 50 g
Sůl, Bílý pepř, Zelená petrželka, Pažitka, Kopr, Majoránka
POSTUP PŘÍPRAVY
V nádobě o objemu 3,0 l (TF-030-20) necháme nejméně 30 minut máčet kroupy v takovém množství studené vody, aby byly akorát ponořené. Kroupy slijeme přes nádobu s děrovaným dnem (TF-987-20) a opláchneme studenou vodou. Kroupy vložíme do nádoby o objemu 3,0 l (TF-030-20), zalijeme studenou vodou (dva prsty nad úroveň krup) a přiklopíme poklicí.
Zapneme zdroj ohřevu na střední stupeň a až se šipka indikátoru tepelné regulace posune do zeleného pole, zmírníme intenzitu
ohřevu a vaříme zhruba 30 minut (šipka indikátoru tepelné regulace se po celou dobu vaření nachází v zeleném poli). Slijeme přes nádobu s děrovaným dnem (TF-987-20) a necháme pod tekoucí vodou zchladit.
Nasekáme zvlášť všechny byliny a pak je smícháme. Očistíme a omyjeme veškerou zeleninu a nakrájíme na kostičky. Zeleninu vložíme nádoby o objemu 4,9 l (TF-049-28), zalijeme sklenicí vody a zapneme zdroj ohřevu na střední stupeň. Když šipka indikátoru postoupí doprostřed zeleného pole, zmírníme intenzitu ohřevu a necháme zhruba 20 minut vařit v páře. Zeleninu smícháme s kroupami. Podle chuti okořeníme, přidáme nasekané čerstvé bylinky, extra panenský olivový olej a bílý pepř. Podáváme v servírovací misce (TF-986-24) jako první chod nebo jako přílohu k masu či rybě.
Pokud kroupy připravíme hodně suché, můžeme je podávat také jako čerstvý salát.
Nutriční hodnota na jednu porci:
Kcal 135
Bílkoviny 1,5
Tuk 12,5
Uhlohydráty 4