Katalog O světelné terapii Spokojení zákazníci Nejčastější otázky BIOPTRON v rukách odborníků

Biolampa Zepter příznivě pomáhá u onemocnění kosterní a svalové soustavy u dětí

16.02.2011

Světelná terapie BIOPTRON se používá pro podporu hojení ran a zmírnění bolesti a zánětu, které postihují svalovou a kosterní soustavu dětí. Řadíme sem různé druhy artritidy, která postihuje děti: deformity páteře nebo kostí nohou a chodidel, zranění, jakými jsou zlomeniny kostí, chirurgické rány, atd.

Juvenilní artritida

Juvenilní chronická artritida je skupina onemocnění neznámé příčiny, která má za následek zánět kloubů u dětí mladších 16 let. Klasifi kace těchto onemocnění se provádí podle počtu postižených kloubů:

  • Zánět čtyř nebo méně kloubů
    Nejběžnější je typ (50 % případů), při kterém jsou obvykle postiženy větší klouby (kolena, kotníky, zápěstí) a často bývá postižena jedna strana těla a druhá nikoli (asymetrické postižení). V některých případech bývá postižena páteř a pánev.

  • Zánět více než čtyř kloubů
    Vyskytuje se přibližně v 20 % případů, postiženy bývají drobné klouby (ruce, chodidla) a velké klouby (kolena, kotníky, zápěstí); postižení kloubů je obvykle symetrické; malá část dětí má zánět čelistního kloubu, páteře, kyčelních a/nebo ramenních kloubů.

  • Zánět kloubů s horečkou a kožní vyrážkou (neboli systémová forma juvenilní artritidy)
    Kolísavá horečka doprovázená růžovou vyrážkou na kůži (především na trupu); často se objevuje otok jater a sleziny a u některých dětí se také vyskytuje bolest svalů.

Mezi příznaky a známky patří bolest kloubů, ztuhlost (zejména po ránu) a otok oblasti kloubu. Pokud jsou postiženy nohy, může dítě kulhat.

Nemedikamentózní léčba spočívá ve fyzioterapii zaměřené na udržení funkce kloubů a předcházení vzniku deformit, v mírném cvičení a hydroterapii. Děti postižené artritidou i jejich rodiče potřebují pro to, aby se s onemocněním vypořádali, značnou podporu ze strany profesionálních zdravotníků, a to jak fyzickou, tak duševní. Někdy může také vyvstat nutnost provést úpravy domova.

Medikamentózní léčba je zaměřená na kontrolu bolesti a zmírnění otoku kloubů. Mezi podávanými léky jsou přípravky proti bolesti (např. nesteroidní protizánětlivé preparáty), léky modifi kující průběh nemoci (hydroxychloroquin, penicillamin, atd.), imunosupresivní léky (cyklosporin, azathioprin, atd.) a kortikosteroidy (vzhledem k vedlejším účinkům se užívají jen v případě vážného onemocnění).

Až u 80 % dětí se obnoví normální funkce kloubů a nemoc v průběhu let postupně zmizí. Průběh nemoci je však u každého dítěte jiný a lze jej jen velmi těžko předvídat. Ačkoli se většina dětí z nemoci plně zotaví, zanechává toto onemocnění u některých dětí trvalé poškození kloubů. Prognóza bývá horší u dětí, u kterých se artritida rozvine před dosažením věku 5 let.

Deformity kostí, přítomné již při narození

Tato onemocnění se nazývají vrozené deformity a obvykle postihují páteř, nohy a chodidla. Patří sem:

  • Zkřivení páteře - skolióza
    Skolióza znamená „boční“ zakřivení páteře (tj. zleva doprava nebo zprava doleva, ve tvaru písmene S). Skolióza se může vyskytnout již při narození nebo se může vyvinout během dětství; může být též následkem anomálií kostí, onemocnění kostí nebo svalových křečí. Mezi příznaky se řadí bolest a zhoršené dýchání. Léčba obvykle spočívá ve „vyztužení“ páteře, které udržuje tělo ve správné pozici.

  • Vrozená luxace kyčle
    Při tomto onemocnění do sebe kosti kyčle nezapadají tak pevně, jak by měly. Příčina je neznámá. Vrozená luxace kyčle se vyskytuje přibližně u 3 dětí z každých 2000 živě narozených dětí v Evropě.

    Je-li tato vada odhalena brzy po porodu a nasadí-li se okamžitá léčba, lze kyčel obvykle zcela vyléčit. Když dítě roste a tělo začne nosit váhu, může opožděná diagnóza vést k závažnému poškození kyčelního kloubu. Léčba se provádí formou fi xace kyčlí dlahami do správné polohy, která umožní normální vývoj kyčelního kloubu.

  • Deformity chodidel – Talipes equinovarus (noha kososvislá, koňská noha)
    Chodidlo je vtočené dovnitř a směrem dolů. Tato vada se vyskytuje zhruba u 1 dítěte na každých 1000 narozených dětí, je však mnohem častější, jestliže byl nějaký blízký příbuzný touto vadou postižen. U chlapců je pravděpodobnost této vady vyšší než u dívek a polovina postižených dětí má deformitu obou chodidel.

    Léčba spočívá v kombinaci pozvolné manipulace, aplikace obvazů/sádry a chirurgického zákroku a může trvat až 5 let či déle, než bude chodidlo uvedeno do správné polohy.

Traumatická onemocnění

Mezi traumatické rány se řadí rány vytvořené záměrně během chirurgických zákroků (chirurgické incize) a rány způsobené „náhodně“ (řezné rány a pohmožděniny).

  • Chirurgické rány
    Okraje chirurgické incize se spojují pomocí stehů nebo svorek (někdy dokonce pomocí speciálního lepidla!). Toto spojení pomáhá urychlit hojení rány s nižším rizikem tvorby jizev. Mezi komplikace patří infekce rány, opožděné hojení a tvorba jizev.

  • Traumatická zranění nechirurgické povahy
    Mezi tato zranění patří incize (řezné rány), tržná poranění (nerovné tržné rány) a pohmožděniny (podlitiny), podvrtnutí (zranění vazu) a natažení (zranění svalu nebo šlachy).

Komentáře
*
*
* povinné položky

Nejsou žádné komentáře

Novinky

vhz.jpg

Vyhodnocení Narozeninové hry Zepter

Společnost Zepter International oslavila 25 let svého působení v České republice. U této příležitosti jsme pro naše zákazníky připravili soutěž s krásnými cenami. Nevyhráli jste?...
více»
logo.jpg

Zepter partnerem prestižní akce –Týdne italské kuchyně

Zepter podpořil první Týden italské kuchyně ve světě, který spolupořádá Velvyslanectví Italské republiky, velvyslanec Itálie Aldo Amati a Italský kulturní institut. V Praze následov...
Archiv → více»

Zepter pomáhá

thion_krajina.jpg

Zepter čistička vzduchu pomáhá v domově pro seniory

Všichni jsme už slyšeli, že vzduch venku je dnes silně znečištěn nejen ve městě, ale i na venkově. Ale věděli jste, že vzduch uvnitř našich domovů může být až 100krát horší než venk...
Archiv → více»

Akce

zepter2.jpg

Soutěž! Švýcarská kosmetika Swisso Logical pro Vás!

Vyhrajte balíček luxusní kosmetiky Swisso Logical, která je vyvinuta přímo pro stárnoucí pleť a na vrásky.  Hypoalergenní a bez parabenů SOUTĚŽ JIŽ BYLA UKONČENA....
Archiv → více»