Zelné listy plněné šunkou, sýrem a šťouchanými bramborami
Ingredience (4 porce)
Listy zelí |
12 ks |
|
Brambory | 2 ks |
|
Pečená šunka |
80 g | |
Sýr fontina | 80 g | |
Sýr parmezán | 20 g | |
Sůl, Pepř, Tymián |
POSTUP PŘÍPRAVY
Omyjeme listy zelí. Do nádoby o objemu 3,0 l (Z-2430) nalijeme 2 sklenice vody a nad vodu uložíme nádobu s děrovaným dnem (Z-S2448) s listy zelí. Přiklopíme poklicí a zapneme zdroj ohřevu na střední stupeň. Když se šipka indikátoru tepelné regulace posune do zeleného pole, zmírníme intenzitu ohřevu a necháme listy zelí asi 20 minut vařit v páře. Poté je necháme zchladit pod tekoucí vodou.
Oloupeme brambory, opláchneme a nakrájíme na malé kostky. Brambory vložíme do nádoby o objemu 2,0 l (Z-1620) a přilijeme sklenici vody. Přiklopíme poklicí a zapneme zdroj ohřevu na střední stupeň. Když se šipka indikátoru tepelné regulace posune do zeleného pole, zmírníme intenzitu ohřevu a necháme brambory asi 15 minut vařit v páře. Brambory rozmačkáme.
Šunku nakrájíme na malé kostky. Sýr fontina nakrájíme na malé kostky. Šunku budeme asi 5 minut opékat na předehřáté pánvi na smažení o objemu 1,2 l (Z-2012-S). Přidáme brambory a sýr. Osolíme a opepříme. Přidáme nasekaný tymián.
Více o nádobí Zepter Smart Line »
Doprostřed každého listu zelí dáme trochu nádivky a zabalíme tak, abychom vytvořili středně velké koule. Zelné koule vložíme do nádoby o objemu 5,0 l (Z-2850B) a posypeme strouhaným parmezánem. Přilijeme trochu vody, přiklopíme poklicí, zapneme zdroj ohřevu na střední stupeň a vaříme v páře, dokud nebudou zelné koule hotové. Pokud je raději chceme opečené, upečeme je místo vaření v páře v troubě při teplotě 200 °C do zlatohněda (v tom případě nezapomeneme sejmout plastové části uch).
Podáváme horké nebo studené.
Místo zelí můžeme rovněž použít listy hlávkového salátu.
Jestliže nemáme k dispozici sýr fontina, můžeme použít eidam, ementál nebo goudu.
Nutriční hodnota na jednu porci:
Kcal | 239 |
Bílkoviny | 14 |
Tuk | 13 |
Uhlohydráty | 18 |