Novinky Zepter pomáhá Dobré zkušenosti Akce

Díky Zepter vaření zůstávájí v jídle vitamíny, minerály a navíc ušetříte čas.

18.12.2015

Jiří Král získal v roce 1996 titul Kuchař roku České republiky. V letech 1996 až 2008 byl členem a  kapitánem národního týmu kuchařů AKC ČR (Asociace kuchařů a cukrářů České republiky). Za tu dobu získal mnoho medailí na mezinárodních gastronomických soutěžích. Vařil světovým obchodníkům, prezidentům, králům a královnám. Od roku 2004 do roku 2010 působil jako šéfkuchař prezidenta a prezidentské kanceláře ČR. V současné době je členem předsednictva AKC ČR, členem gastronomické sekce AHR ČR (Asociace hotelů a restaurací České republiky), jako šéfkuchař otevřel a vede pražskou restauraci Aureole. Již potřetí získal prestižní ocenění od průvodce Michelin  „Bib Gourmand“.

„Jídlo v mém životě hraje hodně velkou roli – je to má práce a zároveň můj koníček. Je to v podstatě celý můj život,“ říká Jiří Král.

Proč jste se rozhodl stát kuchařem?

Když se rozhodovalo na základní škole o zaměstnání, tak jsem si jistý úplně nebyl. V té době jsem jezdil motocross, zajímala mne auta, ale i práce se dřevem. Nakonec vyhrálo vaření. Byl jsem vždy dost netrpělivý a výsledek jsem potřeboval vidět hned, což vaření splňovalo :) Opravdu intenzivně mne to chytlo, ale až po vyučení. 

Co Vás na Vaší práci baví nejvíce?

Všechno. Je to inspirativní a tvůrčí práce, která potěší všemi smysly. Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Myslím si, že čím je člověk starší, tím více zjišťuje, že jídlo je opravdu krásná záležitost. Příprava je velice zajímavá, kreativní a ta konzumace- třešnička na dortu, prostě úžasná odměna :)

Za vaše kuchařské umění jste získal mnoho ocenění, jaké je pro vás nejcennější?

To poslední, již po třetí jsem obhájil Michelin „Bib Gourmand“. Jedná se o michelinské ohodnocení a doporučení pro cenově a kvalitativně vyvážený podnik. V republice je takto ohodnoceno pouze 5 restaurací. Průvodce Michelin je nejprestižnější kritik gastronomie na světě (série knižních průvodců vydávaných každoročně francouzskou společností Michelin ve více než 12 zemích světa, doporučuje ubytování a restaurace po celém světě a uděluje jim hvězdičky). Jeho komisaři jsou obávanou návštěvou, které neunikne žádný detail. Na druhou stranu jsou ochotni poradit co zlepšit a co nikoli. Restauraci navštíví cca tři komisaři nezávisle na sobě, z nichž se jeden z nich většinou i představí a pohovoří s šéfkuchařem. A ten trne, zda bude restaurace dobře ohodnocena nebo třeba i lépe,  je to napínavé.

Absolvoval jste mnoho stáží v cizině, kuchyně jaké země Vám chutná nejvíce a jakou kuchyni naopak nejraději zase vaříte?

Vařím rád vše. Učarovala mi Asie nepřeberným množstvím chutí, surovin a postupů. Přesto se nejraději vracím k české kuchyni. Pro českého kuchaře je to základ. A já se snažím vše posouvat k dokonalosti.

Nádobí Zepter je velmi kvalitní, doma v něm vaříme již několik let

Jakou roli ve vašem životě hraje zdraví, zdravý životní styl a zdravé vaření? Co si myslíte o zdravé výživě?

Zdraví a životospráva je velice důležitá, já sám se tak snažím žít, tedy hlavně jíst a vařit zdravě. S pohybem to stále není úplně v pořádku ale co se týče pokrmů,  tak to je příjemnější záležitost. Samozřejmě s Zepter produkty je i vaření snazší:)

Je podle vás možné vařit zdravě a chutně zároveň?

Samozřejmě! S nádobím Zepter určitě! Méně tuku, méně soli a více vitaminů,  to je zdravý životní styl a myslím si, že Zepter nádobí a další příslušenství nesoucí stejnou značku, které se používá v kuchyni, dává spoustu možností jak vařit chutně a zdravě. Hubnout, přitom nehladovět a dobře se najíst, je tak podle mého názoru možné. Potravin je hrozně moc, způsobů úpravy je také nepřeberné množství, a když máte kvalitní nádobí, dá se toho využít tak, že uvaříte zdravě, pochutnáte si a ještě něco uděláte i pro své tělo. Zdravý životní styl je spjat s dobou, dříve tyto technologie nebyly. Dnes jsou a dají se dobře využívat ku prospěchu, takže se nemusí hladovět a dá se žít zdravě. Společnost Zepter je protagonista zdravého vaření, její výrobky jsou skutečně skvělé.

Proč si myslíte, že Zepter je právě tou ideální zdravou volbou?

Lze využít výhody vaření bez špatných nebo téměř těch nejhorších surovin jako tuku a soli dohromady s krátkou a intenzivní úpravou. Jídlo potom za prvé lépe vypadá, má hezčí barvu i tvar, ale i rozhodně lépe chutná, což můžu potvrdit. Je super, že v nádobí Zepter se jídlo připraví samo ve své vlastní šťávě a nepřepaluje se tak na jiných tucích. Dalším benefitem je vaření v páře. To je jednoznačně nejzdravější forma přípravy a zejména u zeleniny je skvělá!

Jak jako profesionální kuchař hodnotíte nádobí Zepter a jak se Vám v něm vaří? 

Nádobí Zepter je velmi kvalitní, doma v něm vaříme již několik let. Dno nádob je opravdu silné, akumuluje do sebe hodně tepla a potom ho setrvačností uvolňuje. Uvnitř  je  dno  zrcadlově  nerezové,  takže  se  nic  nepřipaluje,  poklice řádně těsní a  uvnitř se tak vytváří hodně páry. Díky vaření na Zepter způsob budete mít v jídle vitamíny, minerály a ušetříte opravdu hodně času. Díky nádobí Zepter jsem přišel i na různé recepty, které jsou jinak nerealizovatelné. Například rád vařím přes noc „na nízkou teplotu“. 

Co Vy sám nejvíce používáte ve své kuchyni?

Já sám nejvíce používám nádoby. Ale například mixér mixSy je také bezvadný – bez něj si dnes nedovedu představit dělat doma třeba svíčkovou.

Doporučil byste nádobí Zepter ostatním a proč?

Společnost Zepter je špička v oboru ve zdravém vaření. Nádobí  Zepter samozřejmě rád doporučím, protože je velice kvalitní!  Kdyby byly nádoby větší, určitě bych je používal i v profesionální kuchyni.

Doporučil byste našim zákazníkům nějaký váš zdravý oblíbený recept, který připravujete v nádobách  Zepter?

Rád, například můj oblíbený králík pečený na česneku a zelenině.

Králův králík pečený na česneku a zelenině

1 kg králíka (nejlepší jsou běhy)
20 g olivového oleje
1 kg kořenové zeleniny krájené,(mražené „pod svíčkovou“)
200 g cibule
200 g česneku
5x bobkový list, 7x nové koření, 10x celý pepř, sůl

Den předem: Opláchnuté a osušené maso nakrájíme na 10 porcí. Potřeme jej rozmačkaným česnekem (zbytek česneku necháme na přípravu zeleniny) a vložíme do oválné nádoby na kořenovou zeleninu (může být i mražená), kterou jsme smíchali s hrubě nakrájenou cibulí a kořením (nesolíme!). Maso pokapeme olejem. Takto připravené maso přiklopíme a uložíme do chladu.


Druhý den: Naložené maso a zeleninu opatrně osolíme, přiklopíme a pod pokličkou pečeme cca 1,5 hod. za občasného přilévání výpeku, případně můžeme trochu podlít vodou na 150 - 160°.  Je-li maso měkké (pro kontrolu vpíchneme dlouhou dvojzubou kuchařskou vidličku do masa a při tahu zpět z masa lehce vyjede), dopečeme do zlatova bez pokličky. Vybereme koření a můžeme podávat. Nejdříve zeleninu, na kterou položíme maso a přilijeme trochu šťávičky. Podáváme s přílohou – doporučuji dobré vařené či pečené brambory, rýži nebo čerstvý chléb, dle chuti - to je na Vás.

Dobrou chuť :)

Komentáře
*
*
* povinné položky

Nejsou žádné komentáře

Související produkty

KR-016-santoku-knife.png

Resolute - Nůž Santoku s dutým ostřím

Kolekce RESOLUTE, vítěz Red Dot Design Award, je hvězdou našeho sortimentu. Je to jedinečná kolekce nožů s čepelí z čepelkové oceli, která přináší přesnost a ostrost žiletek do vaší...
Z-530.jpg

Sada nádobí GRANDE

Rodinná sada nádobí Zepter je vyrobená z oceli AISI 316L (Cr-Ni-Mo). V nádobí Zepter nevaříme jídlo ve vodě, ale v páře, takže si potraviny uchovají vitaminy, minerály a téměř všech...
Mixsy_VG-022-K_01.jpg

Mixér MixSy

Multifunkční kuchyňský tyčový mixér, který vás nenechá nikdy na holičkách a vždy je připravený k vašim službám. Šetří čas, námahu i peníze. Můžete jej používat přímo v nádobách na v...

Novinky

vhz.jpg

Vyhodnocení Narozeninové hry Zepter

Společnost Zepter International oslavila 25 let svého působení v České republice. U této příležitosti jsme pro naše zákazníky připravili soutěž s krásnými cenami. Nevyhráli jste?...
více»
logo.jpg

Zepter partnerem prestižní akce –Týdne italské kuchyně

Zepter podpořil první Týden italské kuchyně ve světě, který spolupořádá Velvyslanectví Italské republiky, velvyslanec Itálie Aldo Amati a Italský kulturní institut. V Praze následov...
Archiv → více»

Zepter pomáhá

thion_krajina.jpg

Zepter čistička vzduchu pomáhá v domově pro seniory

Všichni jsme už slyšeli, že vzduch venku je dnes silně znečištěn nejen ve městě, ale i na venkově. Ale věděli jste, že vzduch uvnitř našich domovů může být až 100krát horší než venk...
Archiv → více»

Akce

zepter2.jpg

Soutěž! Švýcarská kosmetika Swisso Logical pro Vás!

Vyhrajte balíček luxusní kosmetiky Swisso Logical, která je vyvinuta přímo pro stárnoucí pleť a na vrásky.  Hypoalergenní a bez parabenů SOUTĚŽ JIŽ BYLA UKONČENA....
Archiv → více»