Bramborové noky s krémem z červeného zelí
Ingredience (4 porce)
Červené zelí 1
Zeleninový vývar 300 ml
Brambory (vařené) 500 g
Bílá mouka (hladká) 150 g
Vejce 1
Vejce (žloutek) 1
Muškátový oříšek 1 g
Nasekaná zelená petrželka 5 g
Extra panenský olivový olej 20 ml
Sůl a pepř na dochucení
POSTUP PŘÍPRAVY
Červené zelí očistíme, opláchneme a nakrájíme na jemné proužky. Zelí dáme spolu se zeleninovým vývarem do nádoby o objemu 4,2 l (Z-2042) a přiklopíme poklicí Syncro–Clik (Z-420-20). Zapneme zdroj ohřevu a jakmile se červený knoflík vysune do horní polohy, zmírníme intenzitu ohřevu a necháme 5 až 7 minut vařit (šipka indikátoru tepelné regulace se nachází v zeleném poli). Zdroj ohřevu před koncem procesu vaření vypneme a až se tlak uvnitř nádoby sníží (červený knoflík je zasunutý dole), odklopíme poklici. Obsah nádoby rozmícháme pomocí přístroje MixSy (VO-022-K) do hladka. Podle chuti osolíme a opepříme. Uložíme na teplém místě.
V misce (Z-CB24) smícháme rozmačkané brambory, vejce, žloutek, muškátový oříšek a mouku a vypracujeme pevné těsto. Podle chuti osolíme. Těsto rozdělíme na proužky o síle 2 cm a vytvoříme vytvoříme z nich malé kuličky. Do nádoby o objemu 4,0 l (Z-2440) nalijeme zhruba 2 litry vody, zapneme zdroj ohřevu na střední stupeň a přivedeme vodu k varu. Noky vaříme ve vroucí vodě, dokud nevyplavou na hladinu (asi 2 minuty). Pro zcezení noků použijeme nádobu s děrovaným dnem (Z-S24). Zelný krém rozdělíme do jednotlivých misek a navrch položíme noky. Ozdobíme sekanou petrželkou a pokapeme extra panenským olivovým olejem. Podáváme teplé.
Pro přípravu noků se nejlépe hodí staré brambory.
Nutriční hodnota na jednu porci:
Kcal 333
Bílkoviny 13
Tuk 8
Uhlohydráty 55