Katalog Využití v praxi Máte doma alergika? Spokojení zákazníci Rady odborníků

Čistička vzduchu Therapy Air iOn přináší zdraví a svěžest

21.02.2012

Rozhovor s Bc. Gabrielou Rumíškovou z Odborného léčebného ústavu Metylovice - Moravskoslezské sanatorium o zkušenostech s čističkou vzduchu Therapy Air iOn.

Kdo jsou vaši pacienti a jaké je zaměření Odborného léčebného ústavu Metylovice?

Jsme léčebný ústav, který převážně léčí děti s astmatickými a dýchacími problémy. Mezi naše pacienty ale patří i obézní děti, u nichž se ve velké míře vyskytují také dýchací problémy. Tři čtvrtiny obézních pacientů jsou astmatici. Celé jedno patro naší léčebny je vyhrazeno pro hospitalizaci pacientů s neurologickými onemocněními – jedná se zejména o dětskou mozkovou obrnu. Jsme jediné zařízení v České republice, které léčí u neurologických pacientů současně i onemocnění dýchacích cest. Našim cílem je, aby se tyto děti mohly zařadit do normálního života, a proto je důležité, aby se začalo s cvičením a rehabilitací co nejdříve.

Průměrná délka léčby se u nás pohybuje kolem třiceti dnů. Nejčastěji zde léčíme infekty horních cest dýchacích a zabýváme se rekonvalescencí po zápalu plic. Přijímáme pacienty z celé České republiky ve věku 0–18 let, ale nejčastěji zde hospitalizujeme děti od 6 do 15 let z Moravskoslezského kraje (Bohumín, Karviná, Třinec, Nový Jičín atp.). Za celý rok odléčíme v průměru 500 až 600 pacientů.

Jak závažný problém představují pro dnešní českou populaci respirační onemocnění a poruchy imunity?

Dnes má v podstatě každé druhé dítě narušenou imunitu, což má v mnoha případech za následek vznik alergického onemocnění. Tím, že děti, které jsou u nás hospitalizované, začnou aktivně cvičit, inhalovat, dýchat a chodit na procházky, dojde k posílení jejich imunitního systému a celkovému zlepšení zdraví.

Největší problém v současnosti představuje zejména změna klimatických podmínky, která umožňuje, aby kvetly najednou dvě až tři rostliny, které dříve současně nekvetly, a šířily tak najednou různé pylové alergeny. Pak jsou zde zhoršené klimatické podmínky, jako je smog nebo inverze spojená s vysokou prašností. Důležitou roli hraje i nedostatek fyzické zátěže a aktivního pohybu, jenž si vybírá svou daň v podobě oslabené obranyschopnosti dětského organismu a jeho imunitního systému. Našim cílem je, aby se v průběhu pobytu v naší léčebně posílil imunitní systém dětí a aby si naši dětští pacienti odnesli určité životní a stravovací návyky, což platí zejména u obézních pacientů.

Děti se díky Therapy Air iOn cítí lépe a tolik nekašlou

Jak může znečištěný vzduch, který je plný prachových částic, alergenů a jiných nečistot, ovlivnit zdraví vašich pacientů, resp. průběh jejich léčby?

Prach a prašné prostředí podstatně ovlivňují zdraví například u lidí trpících astmatem a poruchou imunity. Prašné prostředí u nich může vyvolat alergický nebo astmatický záchvat, silný kašel, zhorší se kvalita spánku, příjem potravy je špatný nebo dochází k otoku sliznice. Pro takto nemocné děti je důležité, aby bylo v místnosti vyvětráno, bylo zde co nejméně koberců a záclon, ve kterých se hodně prach usazuje.

Jaké jsou vaše zkušenosti s čističkou vzduchu Therapy Air iOn?

Naše zkušenosti s čističkou vzduchu Therapy Air iOn jsou velmi pozitivní. Po nainstalování do prostor mateřské školky je poznat, že vzduch je svěžejší. Děti se cítí lépe a tolik nekašlou. Velmi oceňuji také to, že provoz čističky je bezúdržbový a výměna filtrů se provádí jednou ročně. Mně osobně by se líbilo, kdyby byla čistička vzduchu na každém pokoji naší léčebny. Čistý vzduch totiž přispívá k tomu, aby se organismu, resp. imunitní systém, nemocného člověka nastavil tak, že dojde ke zmírnění zdravotních obtíží.

Proč byla čistička vzduchu umístěna v oddělení pro nejmenší děti?

Čistička vzduchu je ideálním přístrojem do mateřské školky, protože čistý vzduch je pro zdraví nejmenších dětí velmi důležitý. Tyto děti jsou totiž nejvíce zahleněné, málo se pohybují, rychle se unaví, hrají si zejména na zemi, kde se usazuje prach, který dokáže jejich organismus, resp. imunitní systém, hodně zatížit. Opět musím připomenout, že prach může vyvolat alergickou nebo astmatickou reakci.

Doporučila byste čističku vzduchu Therapy Air iOn také ostatním léčebnám?

Ano, čističku vzduchu bych určitě doporučila také ostatním léčebnám. Therapy Air iOn dokáže vyčistit vzduch v místnosti tak, že si připadáte, jako byste byli v lese na svěžím čerstvém vzduchu. Je to podle mého názoru ideální zařízení nejen do dětských léčeben, ale také například do léčeben dlouhodobě nemocných, kde jsou hospitalizování staří lidé, jejichž imunita je velmi oslabená. V době, kdy mnoho lidí trpí více nebo méně závažnými dýchacími problémy, je čistička vzduchu užitečným přístrojem.

Více informací o Odborném léčebném ústavu Metylovice najdete na www.olum.cz.

Rozhovor společnosti Zepter International poskytla Bc. Gabriela Rumíšková z Odborného léčebného ústavu Metylovice - Moravskoslezské sanatorium

Více informací o čističce vzduchu Therapy Air iOn »

 

Komentáře
*
*
* povinné položky

Nejsou žádné komentáře

Související produkty

PWC-570.jpg

Therapy Air iOn

Therapy Air® iOn je ideální řešení pro uchování čistých a bezpečných domácností i kanceláří, protože filtruje, čistí a obohacuje vzduch zápornými ionty. 5úrovňový systém filtrace od...

Novinky

vhz.jpg

Vyhodnocení Narozeninové hry Zepter

Společnost Zepter International oslavila 25 let svého působení v České republice. U této příležitosti jsme pro naše zákazníky připravili soutěž s krásnými cenami. Nevyhráli jste?...
více»
logo.jpg

Zepter partnerem prestižní akce –Týdne italské kuchyně

Zepter podpořil první Týden italské kuchyně ve světě, který spolupořádá Velvyslanectví Italské republiky, velvyslanec Itálie Aldo Amati a Italský kulturní institut. V Praze následov...
Archiv → více»

Zepter pomáhá

thion_krajina.jpg

Zepter čistička vzduchu pomáhá v domově pro seniory

Všichni jsme už slyšeli, že vzduch venku je dnes silně znečištěn nejen ve městě, ale i na venkově. Ale věděli jste, že vzduch uvnitř našich domovů může být až 100krát horší než venk...
Archiv → více»

Akce

zepter2.jpg

Soutěž! Švýcarská kosmetika Swisso Logical pro Vás!

Vyhrajte balíček luxusní kosmetiky Swisso Logical, která je vyvinuta přímo pro stárnoucí pleť a na vrásky.  Hypoalergenní a bez parabenů SOUTĚŽ JIŽ BYLA UKONČENA....
Archiv → více»