Katalog O nádobí Masterpiece Recepty Nejčastější otázky Zdravé vaření Spokojení zákazníci Rady odborníků

Na domácí prezentaci nádobí Zepter ráda vzpomínám

20.02.2012

Paní Magdaléna Pelnářová je dlouholetou spokojenou zákaznicí společnosti Zepter International. Proto se s námi ráda podělila nejen o své názory na jídlo a oblíbenou kuchyni, ale také o zážitky z natáčení DVD Zepter vaří s Italem.

Jak dlouho jste zákaznicí společnosti Zepter?

Nádobí Zepter používám od roku 1992, kdy jsem také vůbec poprvé uspořádala na své chatě  domácí prezentaci pro své známé. Tři jsme si hned na místě objednali předváděné nádobí. Já osobně jsem si tehdy zakoupila tři nádoby o objemu 5, 3 a 2,5 litru. K tomu jsem navíc dostala jako dárek za uspořádání prezentace pánev. Dodnes mám velmi příjemné vzpomínky na celou akci, při níž jsme se všichni dozvěděli nejen značné množství informací o výhodách vaření v nádobí Zepter, ale příjemně jsme si navzájem popovídali a v klidu popili víno – celá prezentace trvala zhruba 8.00 hodin.  

Proč jste se rozhodla pro výrobky Zepter?

Než jsem si pořídila nádobí od společnosti Zepter, vařila jsem v klasickém smaltovaném nádobí, které mělo poetický název Šárka. Bohužel, při srovnání s nádobím Zepter se omezily všechny přednosti smaltovaného nádobí pouze na krásný český název. Už před devatenácti lety nám bylo na domácí prezentaci názorně a prakticky předvedeno, jak lze najednou uvařit brambory, květák, mrkev a celer, a to bez tuku, soli a pouze v páře. Když jsem pak poprvé ochutnala takto připravenou zeleninu, byla jsem překvapená jak skvělou chutí a krásnou barvou, tak samotnou rychlostí přípravy. Dnes – po mnohaletých zkušenostech – už sama moc dobře vím, že vaření v nádobí Zepter šetří nejen čas, energii a tím i moje peníze, ale také zdraví (vařím jen s minimálním množstvím tuku, v zelenině zůstane více vitaminů…). Protože vařím na elektrickém sporáku, mám vyzkoušeno, že stačí, když přivedu jídlo do bodu varu, pak ho vypnu a vše už díky teplu naakumulovanému ve dnu a stěnách nádoby takzvaně dojde.

Co se Vám vybaví, když se řekne zdraví a krása?

Zdraví a krása je podle mě totéž, co zdravá životospráva, když se člověk nepřejídá. Jestliže jste zdraví, tak se většinou i sami sobě líbíte. Zdravé jídlo pomáhá, a proto jsem se i já začala po padesátce stravovat zdravěji. Silně jsem omezila konzumaci uzenin, nahradila je zeleninou, luštěninami.

Jakou roli hraje ve vašem životě jídlo?

Myslím, že každý má rád jídlo, a já nejsem žádná výjimka. Od té doby, co jsem před dvěma roky odešla do důchodu, je pro mě jídlo na první příčce. Navíc k dobrému jídlu patří podle mě zcela automaticky i dobré stolování. Každé jídlo je pro mě malým rituálem, vše má svůj čas a místo – od prostření stolu až po servírování hotového jídla. Vše je ještě intenzivnější, když servíruji pro mého vnoučka Matýska, pro kterého k obědu vždy připravím nějakou dobrotu, např. rajskou omáčku s těstovinami, řízek s bramborem, rýžový nákyp, kuřecí rizoto nebo steaky, rybu a zeleninu.

Jaký je váš názor na zdravou výživu?

Podle mě by se i v případě zdravé výživy mělo jít zlatou střední cestou a hlavně každý by si k ní měl najít tu svoji cestičku. Já jsem v mládí vařila i tučná jídla, protože můj manžel miloval klasickou „českou“ kuchyni (bůček, guláš, vepřové se zelím a knedlíkem…) a navíc i zvěřinu, např. srnčí bifteky. Nyní už bych pro sebe žádné těžké a tučné jídlo nevařila, ale pro návštěvu, když by si to přála, ano. Naštěstí mě hlídá také moje dcera, která je vegetariánka,  kupuje převážně biopotraviny a občas mi poradí, co si mám koupit. Navíc asi před třemi roky se mi po uzenině udělalo velmi špatně, takže ji už skoro vůbec nekupuji, a proto pro mě není obtížné se stravovat zdravě.

Jakou kuchyni preferujete?

Jednoznačně českou. Mám ráda i italskou kuchyni, ale jen jako strávník. Bohužel v marketech nejsou dostupné vybrané originální ingredience a suroviny, takže italskou kuchyni ochutnávám jen na dovolené. Jako kuchařka také velmi ráda experimentuji a většinou nevařím podle receptu, ale podle svých zkušeností (paní Pelnářová je původním povoláním kuchařka, která mimo jiné byla deset let vedoucí odborné přípravy učňů oboru kuchař – pozn. red.).  

Říká se, že bramborák je perlou české kuchyně. Které české jídlo byste ocenila nejvýše Vy osobně?

I když teď zřejmě pohorším všechny zastánce zdravé výživy, tak pro mě je perlou české kuchyně vepřové se zelím a knedlíkem. Rozhodně nesmím zapomenout ani na oblíbená jídla mojí maminky, např. zelná polévka, bramboračka, strapačky se zelím nebo bramborový knedlík plněný masem a zelí jako příloha.

Účastnila jste se natáčení DVD Zepter vaří s Italem. Jak se Vám líbilo?

Natáčení pořadu Zepter vaří s Italem byla pro mě zcela nová, krásná a pozitivní zkušenost. Můžu potvrdit všem faninkám, že Emanuel Ridi je opravdu skvělý a pozitivní člověk s velkým osobním charismatem. Stejně tak i všichni lidé v realizačním štábu byli velmi milí a vstřícní. Pokud bych měla zmínit nějaké jídlo z Emanuelovy kuchyně, které mě zaujalo, tak by to byla jednoznačně cizrnová polévka. Cizrna, která rozšířila náš jídelníček v podstatě až v 90. letech – do té doby jsme z luštěnin jedli jen hrách nebo čočku –, je podle mého názoru neprávem opomíjená luštěnina. Je nejen velmi zdravá (bohatý zdroj železa, fosforu, vápníku, hořčíku, kyseliny listové, linolové, aminokyseliny lysinu a vitaminu E – pozn. redakce), ale také krásně voní a výtečně chutná.

Když byste měla ze své zkušenosti vyjmenovat několik výhod, které přináší vaření v nádobí Zepter, co by to bylo?

Asi se budu opakovat, ale vaření v nádobí Zepter výrazně šetří váš čas, v podstatě nemusíte používat vůbec žádný tuk nebo jen minimální množství a jídlo se v něm nepřipaluje. S nádobím z ušlechtilé ocele objevíte, jak skvěle chutná a vypadá zelenina uvařená v páře, která se díky tomuto způsobu přípravy nerozvaří, uchová si všechny důležité vitaminy a také „zdravou“ barvu. Je totiž velký rozdíl vařit zeleninu ve vodě a v páře.

Prozradíte nám své oblíbené jídlo, které nejraději připravujete v nádobí Zepter?

Je to jednoznačně zeleninové rizoto nebo brambory se zeleninou. K zelenině si většinou připravím i kousek čerstvé ryby, např. candáta, kapra, štiku nebo pstruha.

Komentáře
*
*
* povinné položky

Nejsou žádné komentáře

Související produkty

Z-W3045.jpg

Pánev wok Zepter SmartLine

Wok je široká oblá pánev s akutermickým dnem, snadno se udržuje. Je ideální nejen na přípravu asijských specialit, ale i výborných soté, masových nudliček s těstovinami, pórkem, hou...
Z-510.jpg

Sada nádobí STANDARD

Exkluzivní souprava nádobí Zepter je vyrobená z oceli AISI 316L (Cr-Ni-Mo). V nádobí Zepter nevaříme jídlo ve vodě, ale v páře, takže si potraviny uchovají vitaminy, minerály a témě...

Novinky

vhz.jpg

Vyhodnocení Narozeninové hry Zepter

Společnost Zepter International oslavila 25 let svého působení v České republice. U této příležitosti jsme pro naše zákazníky připravili soutěž s krásnými cenami. Nevyhráli jste?...
více»
logo.jpg

Zepter partnerem prestižní akce –Týdne italské kuchyně

Zepter podpořil první Týden italské kuchyně ve světě, který spolupořádá Velvyslanectví Italské republiky, velvyslanec Itálie Aldo Amati a Italský kulturní institut. V Praze následov...
Archiv → více»

Zepter pomáhá

thion_krajina.jpg

Zepter čistička vzduchu pomáhá v domově pro seniory

Všichni jsme už slyšeli, že vzduch venku je dnes silně znečištěn nejen ve městě, ale i na venkově. Ale věděli jste, že vzduch uvnitř našich domovů může být až 100krát horší než venk...
Archiv → více»

Akce

zepter2.jpg

Soutěž! Švýcarská kosmetika Swisso Logical pro Vás!

Vyhrajte balíček luxusní kosmetiky Swisso Logical, která je vyvinuta přímo pro stárnoucí pleť a na vrásky.  Hypoalergenní a bez parabenů SOUTĚŽ JIŽ BYLA UKONČENA....
Archiv → více»