Katalog Využití v praxi Máte doma alergika? Spokojení zákazníci Rady odborníků

Rozhovor s módním návrhářem a designérem Josefem Klírem

16.12.2011

Josef Klír je jedním z předních českých módních návrhářů a designérů. Zároveň je spokojeným zákazníkem společnosti Zepter - ve svém atelieru používá čističku vzduchu Therapy Air iOn a také multifunkční Tuttoluxo 6S.

Oceňuji originalitu a účelnost výrobků Zepter

Na přelomu října a listopadu začíná nejen tzv. chřipkové období, ale také kvůli ubývajícímu množství denního světla období sezónní deprese. Jak se vy osobně vyrovnáváte s nástrahami tohoto období?

S příchodem podzimu neustále zažívám situace, kdy lidé kolem mě začnou komentovat jakékoli negativní záležitosti stylem: Podzimní deprese jsou tady. Já osobně jsem si jako člověk tyto věci zažil před mnoha lety a zaplaťpánbůh jsem se díky vlastnímu sebechtění z toho dostal sám bez cizí pomoci a jsem za to hrozně vděčný. Umět se vyrovnat se svými splíny sám je podle mě ten nejideálnější způsob, protože pak se člověk dokáže v životě porvat se spoustou jiných věcí. A přijde mi, že dnes je mnohem častější a téměř zcela běžné, že lidé se vymlouvají a svádějí všechny negativní věci na všechno možné kolem sebe a přitom se je sami vlastními silami vůbec ani nepokusí řešit.

To podstatné, co jsem se v průběhu života naučil a proč si už žádné deprese nepřipouštím, je to, že se k problémům stavím čelem, nevyhýbám se jim, zaujmu vždy nějaké stanovisko, a tím je zároveň řeším. Navíc patřím mezi ty šťastné lidi, pro které se práce stala zároveň jejich koníčkem. Pro mě je práce tím nejlepším antidepresivem. Rozhodně mi také pomáhá muzika, kterou potřebuju ke své práci a životu. První, co udělám po příchodu do ateliéru, je to, že pustím cédéčko. V muzice je spousta emocí, dobrá muzika dokáže člověka doslova nakoupnout nebo naopak melancholicky naladit – hodně záleží na momentálním „naladění“ a stylu písničky.

Krom toho období tzv. „sezónní deprese“ je dobou, v níž jsou alespoň pro mě ty nejnádhernější a nejradostnější svátky roku – Vánoce. Navíc z pracovního hlediska představuje pro nás období od října do prosince, kdy se připravují šaty na plesovou sezónu nebo jako dárky pod vánoční stromeček, nejrušnější a nejdůležitější období. Krátce řečeno, v této době nemá nikdo v Definitely in! čas na nějaké deprese nebo splíny.

Jaký je váš recept proti chřipce?

Nejsem typ člověka, který by navštěvoval lékaře, když ho začne škrábat v krku. Doktor je pro mě až poslední možností, např. když mám horečku. Pokud zjistím, že na mě lidově řečeno něco leze, tak to řeším jako většina lidí – horkými nápoji s obsahem vitaminu C, případně nemoc vypotím a vyležím. Moje sestra hodně trpěla v mládí angínami, a proto když jsem byl nemocný, snažily se mi s mámou v dobré víře vnutit cibulový čaj. Tento osvědčený recept jsem ale vždy s díky odmítal. Důležité ale je – a to vždy striktně dodržuju – zůstat ještě jeden den v posteli navíc a odpočívat, když se vám uleví a cítíte se zdraví. Chce to ještě dát organismu trochu času na zotavenou a nehnat se hned zpátky do práce, když už vám je lépe.

Vlastníte čističku vzduchu Therapy Air iOn, která díky 5stupňovému filtru a zabudovanému ionizátoru dokáže vzduch zbavit nejen škodlivých mikrobů a prachových části, ale také ho osvěžuje. Jaké jsou s čističkou vaše osobní zkušenosti?

Většina lidí si to neuvědomuje, ale protože Ateliér Josef Klír funguje v první řadě jako zakázkové krejčovství, pracujeme dennodenně s mnoha látkami, z nichž se při stříhání uvolňuje „prach“ (např. při stříhání sametu nebo kožešin vznikne více prašného odpadu než při stříhání hladké látky). Prach vzniká ze všeho, co se přirozeně láme nebo stříhá. Hodně záleží na tom, jak jsou látky vyrobené, jakým způsobem jsou tkána vlákna atd. Opravdu, kdo nikdy nezažil průběžný úklid v krejčovském salonu, neuvěří, jak prašné je to prostředí. To nám potvrzuje také čistička vzduchu Therapy Air iOn, kterou máme nastavenou na automatický režim, protože jakmile začneme pracovat na nových šatech – stříhat nějakou látku atp. –, ihned se zapne na třetí nebo čtvrtý stupeň rychlosti čištění.

Pracovní prostředí udržujeme snadno v dokonalé čistotě také díky vydatné pomoci víceúčelového úklidového systému Tuttoluxo 6S, který je naším dennodenním pomocníkem už druhým rokem a nedám na něj dopustit, a čističce vzduchu Therapy Air iOn. Oba výrobky společnosti Zepter nám opravdu hodně pomáhají.

Therapy Air iOn dokáže výrazným způsobem ovlivnit celkovou úroveň prachových částic v místnosti. Jak důležité je pro vaši profesi čisté pracovní prostředí?

Čisté pracovní prostředí je absolutní nezbytnost a přirozená součást našeho podnikání. Například díky parnímu čističi, který je součástí Tuttoluxo 6S můžeme pohodlně a rychle zbavit všech nečistot i spáry mezi dlaždičkami, o kterých jsme si mysleli, že už je asi nikdy pořádně nevyčistíme. Therapy Air iOn se zase stará o to, že celý den můžeme dýchat svěží a čistý vzduch bez prachových alergenů.

Protože náš ateliér funguje i jako půjčovna společenských a svatebních šatů, čistíme si je sami. Vždy jsme radši, když nám půjčený model zákaznice vrátí, aniž by ho před tím dávala sama do čistírny, protože téměř každé šaty mají nějakou ozdobu a při neodborném a neopatrném čištění hrozí její poškození.

Vašemu zatím poslednímu kalendáři Clear colours by Josef Klír 2011 dominovaly výrazné barvy. Co vše lze podle vás barvami vyjádřit?

Barvami lze vyjádřit opravdu hodně: emoce, nálady, pocity… Mojí nejoblíbenější barvou pro každodenní nošení je modrá, která pro mě představuje variantu černé, kterou já osobně nemusím. Hodně rád používám i tyrkysovou barvu, a to už jen pro to, že v sobě obsahuje dvě barevné dimenze – jedna směřuje spíše směrem k modré a ta druhá zase k zelené barvě. S odstíny modré a zelené barvy si strašně rád hraju.

V případě kalendáře pro rok 2011 se nám jednalo především o autenticitu fotografií, tj. snažili jsme se doladit každý detail ještě před focením a ve Photoshopu v počítači dodělat už jen detaily. Ostatně, jak napovídá sám název kalendáře Clear colours, chtěli jsme v něm zachytit „čisté“ barvy a to se nám snad i povedlo.

V roce 2012 vyjde váš jubilejní už desátý kalendář. Bude něčím výjimečný?

Odlišovat se bude především propracovaností každého detailu a samozřejmě tématem. Kalendář na rok 2012 by měl být o našem každodenním životě, našich emocích, o tom, co prožíváme, o životních zkouškách, o tom, co nás všechny spojuje…

Navrhoval jste interiér music clubu v prostorách táborského hradu Kotnov. Co bylo vaším hlavním cílem jako interiérového designéra?

Prostředí music clubu je specifické tím, že lidé, kteří ho navštěvují, se sem přišli bavit a chtějí se zde cítit dobře. Návrh interiéru tedy nesměl v žádném případě působit agresivně. Majitele klubu velmi zaujal styl a motiv našeho kalendáře na rok 2009 s názvem Andělé, a proto v podobném duchu chtěli navrhnout také vnitřní prostory. Protože fotky z kalendáře byly použity v interiéru jako dominantní prvek, vše ostatní se jim přizpůsobovalo. Podle pozitivních reakcí od lidí, kteří klub navštěvují, si dovolím tvrdit, že se nám podařilo vytvořit příjemné a originální prostředí.

Výrobky společnosti Zepter v sobě spojují zdraví, krásu a luxus, zatímco vy jste při návrhu interiéru táborského music clubu kladl důraz na krásu, luxus a tajemno. Jakou roli ve vašem životě hraje krása a luxus?

Většině lidí se při vyslovení slova luxus vybaví šperky, drahé kameny, něco, co se třpytí, co dodává věci nebo prostoru lesk. Podle mého názoru je dnes luxus záležitostí – alespoň jak já to vnímám – originality, jedinečnosti a neopakovatelnosti. Její hodnota je nevyčíslitelná, protože se jedná o neopakovatelný a jedinečný originál. Luxusní věc tedy nemusí být zcela nutně i ta nejdražší. Z tohoto důvodu si já osobně s luxusem nespojuji zlato, stříbro nebo jiný drahý kov. Proto jsem si také oblíbil výrobky společnosti Zepter, které jsou díky své originalitě opravdovým ztělesněním luxusu. Hodně mě oslovily například výjimečné tvary pohárů na vodu z ušlechtilé oceli. Oceňuji také originalitu provedení, lehkost a vznešenost kombinace křišťálového skla a oceli v případě pohárů na víno a šampaňské z kolekce Magic Harmony s unikátním systémem Click, kterým se upevňuje sklenka k ocelové stopce.

Krása a luxus hrají v mém životě velmi důležitou roli. Krása je pro mě spojená především s vnitřní krásou, tedy s něčím, co vychází zevnitř. Možná to zní jako fráze nebo klišé, ale vždy se snažím vidět na lidech to hezké a originální, co je odlišuje od druhých, co je činí individualitami.

Pro jaký typ ženy se vám nejlépe navrhují šaty?

Nerozlišuju zákaznice podle nějakých kritérií, abych si je přiřadil k určitému typu. Pro mě je každá zákaznice individualitou. Vždy se maximálně snažím vyjít vstříc jejím požadavkům, ale zároveň vnímám její osobnost a snažím se odhadnout, co si já jako návrhář můžu dovolit, kam až můžu při návrhu zajít, a naopak, co obrazně řečeno klientka „snese“ a „unese“.

Jako designér jste navrhl vlastní řadu obrub pro dioptrické a sluneční brýle, které patří mezi atraktivní módní doplněk. Jakou roli hrají v módě doplňky a jak jimi lze podtrhnout osobnost člověka?

Celý svět podle mého názoru došel do fáze, kdy bychom se bez doplňků neobešli. Čepice, klobouky, náhrdelníky, náušnice, náramky, hodinky, brýlové obruby, sluneční brýle, pásky, boty, kabelky, tašky to všechno jsou věci, které jsou nezbytnou součástí módy jako takové. Samozřejmě záleží na každém z nás, co si vybereme a pro který doplněk se rozhodneme. Výběr doplňků bychom samozřejmě měli přizpůsobit prostředí nebo typu akce, na kterou jdeme. Určitě ale jsou dnes doplňky nezbytnou součástí každého šatníku a lze jimi skvěle dotvořit image. V případě doplňků neplatí staré známé pravidlo „čím méně, tím lépe“, ale je to především o citlivosti a vkusu.  

Jaké je podle vás největší módní faux pas, kterého se žena nebo muž může dopustit?

Na tuto otázku vždy s oblibou odpovídám, že bílé ponožky v sandálech jsou jedním z největších módních faux pas. Velkým prohřeškem je podle mě i to, když nepřizpůsobíme své oblečení povaze akce, na kterou jdeme, například když půjdeme na operu v džínách nebo šortkách a triku. Módní faux pas je tedy podle mě, když se člověk obleče do něčeho, čím nevědomě a bez jakéhokoli záměru pobuřuje a provokuje, např. když se žena obleče do šatů o číslo menších nebo když, jak jsem už řekl, nepřizpůsobí své oblečení povaze akce.

Co byste doporučoval nosit byznysmenkám, které nejsou úplně štíhlé v pase, ale přesto se chtějí elegantně oblékat?

Myslím si, že elegance není o štíhlosti v pase. Velmi jednoduchým řešením na tento „problém“ je navštívit náš ateliér, kde každé ženě poradíme a navrhneme ten správný model na míru. Důležité je totiž zvolit správný střih na konkrétní postavu a pak elegance není o centimetrech v pase nebo přes boky. V tomto případě opravdu nelze dát nějakou obecně platnou odpověď, protože postava každého z nás má jiné proporce, kterým se střih oblečení musí přizpůsobit. Základem šatníku byznysmenky by měly být pouzdrové šaty, kostýmek, který půjde kombinovat s ostatními věcmi, jimiž si bude žena průběžně svůj šatník rozšiřovat. 

Komentáře
*
*
* povinné položky

Nejsou žádné komentáře

Související produkty

PWC-570.jpg

Therapy Air iOn

Therapy Air® iOn je ideální řešení pro uchování čistých a bezpečných domácností i kanceláří, protože filtruje, čistí a obohacuje vzduch zápornými ionty. 5úrovňový systém filtrace od...
TL6S_black2.jpg

TUTTOLUXO 6SB

TUTTOLUXO 6SB vás snadno zbaví nečistot, roztočů a všech ostatních mikroskopických tvorů žijících v našich domácnostech. A činí toho ještě mnohem více, aniž bychom museli náš život ...

Novinky

vhz.jpg

Vyhodnocení Narozeninové hry Zepter

Společnost Zepter International oslavila 25 let svého působení v České republice. U této příležitosti jsme pro naše zákazníky připravili soutěž s krásnými cenami. Nevyhráli jste?...
více»
logo.jpg

Zepter partnerem prestižní akce –Týdne italské kuchyně

Zepter podpořil první Týden italské kuchyně ve světě, který spolupořádá Velvyslanectví Italské republiky, velvyslanec Itálie Aldo Amati a Italský kulturní institut. V Praze následov...
Archiv → více»

Zepter pomáhá

thion_krajina.jpg

Zepter čistička vzduchu pomáhá v domově pro seniory

Všichni jsme už slyšeli, že vzduch venku je dnes silně znečištěn nejen ve městě, ale i na venkově. Ale věděli jste, že vzduch uvnitř našich domovů může být až 100krát horší než venk...
Archiv → více»

Akce

zepter2.jpg

Soutěž! Švýcarská kosmetika Swisso Logical pro Vás!

Vyhrajte balíček luxusní kosmetiky Swisso Logical, která je vyvinuta přímo pro stárnoucí pleť a na vrásky.  Hypoalergenní a bez parabenů SOUTĚŽ JIŽ BYLA UKONČENA....
Archiv → více»