Vychutnejte si espresso všemi smysly
Espresso je víc než jen pouhý nápoj. Espresso povzbudí všechny naše smysly, jako to nedokáže žádný jiný nápoj, a proto nám skýtá tak intenzivní zážitek, který se nám tolik líbí. Základním předpokladem je dovedná příprava, velmi důležité je však také umění espresso pít. Tajemstvím magického kouzla dobrého espressa je speciální optický dojem, jedinečné exotické aroma a příjemná, jemná, vyvážená a bohatá chuť. Espresso uchvacuje všechny naše smysly a představuje pro nás něco opravdu báječného.
Zrak – Jakmile se podíváme na šálek espressa, alarmuje se náš zrakový smysl. Barva, hustota, hedvábná struktura, „crema espresso“ a závany vycházející ze šálku – to vše jsou první indikátory, na základě kterých kávu hodnotíme.
Čich – Kávu espresso lze rozpoznat podle jejího intenzivního, exotického a svůdného aroma, které se hned po jeho přípravě rozprostře po celé místnosti. Je to vůně, kterou má každý rád, dokonce i ten, kdo kávu nepije!
Chuť – Vytříbené, přetrvávající aroma zvyšuje magickou přitažlivost kávy espresso. Když ji okusíme, nejprve cítíme, jak se bohatá pěna jemně a pomalu rozpouští v našich ústech. Charakteristická je typická vyvážená chuť, která přetrvává i po prvním doušku, přesně jako je tomu u pravého italského espressa.
Hmat – Kdo by si kdy pomyslel, že hmat může ovlivnit celkový dojem při pití kávy? Ovšemže může! Jakmile se dotkneme šálku, ucítíme příjemný pocit. A stejný pocit pak máme, když naše rty pocítí poddajnost, hustotu, jemnost a teplotu kávy espresso.
Znalci a milovníci kávy espresso se shodují v tom, že si nemůžeme plně užít jejího skutečného, neomezeného kouzla, když ji budeme hltat. Espresso si lze vychutnat jen tehdy, jestliže se pije po malých doušcích. Espressu musí člověk podlehnout všemi svými smysly. Espresso je jedinečné. Je to něco víc než jen pouhý nápoj – espresso je jako magické kouzlo uvnitř šálku s kávou. Tajemství, které znovu a znovu odhalujeme a které obdivujeme. Espresso je prostě neodolatelné kouzlo.
Když se řekne espresso…
Espresso neznamená druh kávy, nýbrž jedinečný způsob, jakým se káva připravuje. Příprava espressa byla díky zkušenostem a vyspělé technologii přivedena k dokonalosti a je to něco jako umění – od výběru kávy, přes smíchání a přípravu po servírování a pití.
Když v dnešní době vyslovíte slovo espresso, nemůže dojít k nedorozumění. Ať jste kdekoli, v Římě, Paříži, Moskvě, Praze, Budapešti, Bukurešti, Bělehradu, Záhřebu, Tokiu, Varšavě, New Yorku, Káhiře či Londýně, všude tam představuje výraz espresso specifický standard: malý elegantní šálek s třemi centilitry kávy s pěnou na povrchu.
Přečtěte si článek Káva jako "lék" »
Filozofie je založena na rychlé přípravě nápoje, který nás během okamžiku osvěží a vzpruží. Magická přitažlivost dobrého espressa spočívá v jemné, vyvážené, bohaté a přetrvávající chuti a aroma. Ale jak se vlastně dobré espresso připravuje? Jaké jsou zásadní kroky této přípravy?
Jak připravit dobré espresso?
Aby bylo možné připravit šálek výborného espressa, je třeba, aby na určité množství (6–7 mg) vysoce kvalitní kávy působila po určitou dobu (20 až 40 vteřin) horká voda (teplota okolo 90 ºC) pod určitým tlakem (zhruba 20 bar). To jsou ty ingredience správné volby, to je to pravé italské espresso! Dobré espresso se všude připravuje podle stejného receptu, od malých kaváren po nejlepší hotely určené pro vybranou společnost. A podle stejného receptu se připravuje i v moderních domácnostech vybavených kávovary pro přípravu espressa.