Novinky Zepter pomáhá Dobré zkušenosti Akce

Tipy na zdravé letní grilování

16.05.2012

Také máte rádi letní grilování? Posezení venku s rodinou nebo přáteli u dobrého jídla je velice příjemné, a je proto namístě taková setkání podporovat. Na druhou stranu je známé, že grilování patří mezi nejméně vhodné způsoby tepelné úpravy. Přinášíme vám zde proto několik tipů – čeho se při grilování vyvarovat a co třeba naopak dělat. Protože ne každý má venkovní gril, jako alternativu doporučujeme kvalitní grilovací pánve nebo multifunkční nádobu od Zepter.

Vybírejte kvalitní maso a zamezte odkapávání tuku na rozžhavené uhlí

Při grilování jsou potraviny vystaveny velmi vysokým teplotám a jejich vlivem dochází k nežádoucím změnám v potravinách. Jedná se např. o ztráty esenciálních mastných kyselin, bílkovin a některých vitamínů, zhoršení stravitelnosti a následné zažívací potíže.

Vedle toho vzniká celá řada zdraví škodlivých látek, které mají dráždivé, karcinogenní a mutagenní vlastnosti. Jedná se především o polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU) a heterocyklické aminy (HCA). PAU vznikají při grilování rozkladem tuku, který odkapává z masa na rozžhavené uhlí. Vzniklé spaliny jsou teplým vzduchem opět vyneseny na grilovanou potravinu a tím ji znečišťují. Je patrné, že obsah PAU velmi závisí na obsahu tuku v připravované potravině. Platí, že čím je potravina libovější, tím menší je produkce PAU. Proto si pro účely grilování vybírejte maso libové a namísto marinád z oleje využívejte marinády připravené z pomerančového džusu, limetkové šťávy, piva, bylin a koření. Snížíte nejen riziko vzniku zmíněných nebezpečných látek, ale také výsledný pokrm bude méně energetický.

Samozřejmě je důležité zabránit odkapávání tuku na rozžhavené uhlí. Používejte proto speciální tácky nebo potraviny grilujte v alobalu.

Pokud nemáte klasický venkovní gril a budete smažit na grilovací pánvi nebo na multifunkční nádobě Zepter, tento problém vám automaticky odpadá.

Jídlo tepelně upravujte dostatečně dlouho

Určitým rizikem při grilování jsou alimentární nákazy (onemocnění z potravin). Dochází k nim zejména tehdy, pokud grilujeme za vysokých teplot a příliš rychle, takže potravina nemá šanci se důkladně prohřát také uvnitř. Zdrojem nákazy mohou být i opakovaně používané marinády, takže vždy připravujte marinádu čerstvou, maso uchovávejte v chladu, dbejte na čistotu veškerého nářadí, zabraňte kontaktu syrových a již tepelně upravených potravin a jídlo dostatečně dlouho tepelně upravujte.

Připravte si vlastní dresink s minimem tuku

Ke grilovaným pokrmům neodmyslitelně patří nejrůznější dresinky. Mnohé z nich jsou energetickou bombou, a  to hlavně pro vysoký obsah tuku. Vyzkoušejte si připravit doma vlastní dresink s minimem tuku, např. za pomoci mixéru MixSy. Stačí k tomu jogurt, zakysaná smetana (může být i light), hořčice, kečup, cibule (výborná je i s natí), bylinky, křen, koření a fantazie.

A s čím na gril? Jak již bylo zmíněno, nejvhodnější je libové maso, dále ryby, zelenina (např. rajčata, papriky, lilek, cukety, cibule, česnek), houby a některé druhy ovoce (např. ananas, banány, jablka). Ke grilovanému masu by měl být podáván zeleninový salát, protože zelenina obsahuje antioxidační látky a pomáhá proti škodlivinám vznikajícím při grilování. Do zeleninového salátu, dresinku nebo na hotovou grilovanou zeleninu můžete použít kvalitní rostlinný olej (extra panenský olivový, sezamový, z ořechů), ale počítejte s energií navíc.

OMÁČKY KE GRILOVÁNÍ - NAŠE TIPY:

Omáčka z modrého sýra
100 g bílého jogurtu, 200 g zakysané smetany, 2 stroužky česneku, Bazalka, Pažitka, Petrželka, 15 dkg sýra s modrou plísní, Sůl (dle chuti)

Citronová omáčka
100 g bílého jogurtu, 200 g zakysané smetany, 2 stroužky česneku, Meduňka, Citronová šťáva, Bílý pepř, Sůl (dle chuti)

Omáčka s vůní švestek
10 lžic kečupu, 1 chilli paprička (nebo chilli koření), 1 lžička červené papriky, 1 lžička kari nebo kurkumy, 2 lžíce cukru, 1 lžíce švestkových povidel, Bazalka, Petrželka, Sůl (dle chuti)

Veškeré ingredience vložíme do nádobky/odměrky a pomocí tyčové jednotky mixéru MixSy vše rozsekáme najemno. Nádobku přiklopíme a necháme vychladit v lednici.

Grilujte s minimem tuku a s maximem zeleniny

Tyto požadavky splňuje Zepter nádobí. V Zepter nádobí lze pokrmy připravovat bez přídavku tuku a bez zplodin z hoření. Nižší příjem tuku je výhodný z mnoha hledisek. V první řadě se sníží celková energetická hodnota jídla, takže nepřijímáme zbytečné kilojouly a případné hubnutí jde snadněji. Snížení příjmu tuků (zejména živočišného původu) je také jednou z hlavních cest ke snížení hladin cholesterolu a tuků v krvi, jejichž vysoké hladiny souvisí s nemocemi srdce a cév.

Grilování v Zepter nádobí je rychlé, riziko vzniku nebezpečných látek je významně sníženo a chuť připravovaných pokrmů je překvapivě výrazná. Zeleninu ke grilovanému masu můžete připravovat společně s masem nebo v páře. K dochucení postačí pár kapek kvalitního rostlinného oleje a bylinky.

Přesto i při vaření v Zepter nádobí respektujte určitá pravidla – vybírejte si libové maso, viditelné části tuku odstraňujte, a pokud se rozhodnete pro smažená jídla, pokrmy nepřepalujte a používejte pro smažení vhodný druh tuku. Pro účely smažení se nejlépe hodí tuky, které obsahují nasycené mastné kyseliny (pokrmové tuky, šlehané tuky a fritovací oleje).

Pro tepelnou úpravu za vysokých teplot se příliš nehodí běžně používané rostlinné oleje (řepkový, slunečnicový). Jejich tepelná stabilita je nízká, jelikož obsahují nenasycené mastné kyseliny, které snadno oxidují. Oxidace tuků vede k tvorbě volných kyslíkových radikálů, které se podílejí na vzniku nádorových onemocnění a nemocí srdce a cév. Rostlinné oleje jsou vhodné jen pro krátkodobé smažení. Z rostlinných tuků se k delšímu smažení hodí pouze rafinovaný olivový olej. Pro smažení je relativně vhodné také sádlo, které však obsahuje značné množství cholesterolu. Cholesterol při smažení podléhá oxidaci a oxidovaný cholesterol se snáz ukládá v cévách.

Grilovat nebo smažit se dá zdravěji, a to za použití vhodného nádobí (např. nové grilovací pánve Zepter nebo multifunkční nádoba Zepter), vhodného tuku a při dodržování doporučených teplot. Správně jíst tedy neznamená strádat a vařit jen dušenou mrkev. Správně jíst znamená jíst pestře, kvalitně a vhodně jídlo upravovat.

Shrnutí tipů na zdravé letní grilování

1. Vybírejte si pouze libové maso a ryby.

2. Maso před grilováním uchovávejte v chladu, dbejte na čistotu veškerého nářadí, zabraňte kontaktu syrových a již tepelně upravených potravin.

3. Grilujte také zeleninu, houby nebo ovoce.

4. Připravte si vlastní čerstvé marinády např. z pomerančového džusu, limetkové šťávy, piva, bylin a oblíbeného koření.

5. Používejte kvalitní oleje a tuky na smažení, ale jen v minimálním množství.

6. Pokud použijete gril, mějte přichystané speciální tácky na zachycení odkapávajícího tuku nebo potraviny grilujte v alobalu.

7. Maso vždy dostatečně dlouho tepelně upravujte.

8. Jako přílohu si vždy připravte oblíbený zeleninový salát.

Máte další zajímavé tipy na grilování? Svůj oblíbený recept? Podělte se o ně s ostatními.

Dobrou chuť! Smile

Komentáře
*
*
* povinné položky

Nejsou žádné komentáře

Související produkty

Mixsy_VG-022-K_01.jpg

Mixér MixSy

Multifunkční kuchyňský tyčový mixér, který vás nenechá nikdy na holičkách a vždy je připravený k vašim službám. Šetří čas, námahu i peníze. Můžete jej používat přímo v nádobách na v...

Novinky

vhz.jpg

Vyhodnocení Narozeninové hry Zepter

Společnost Zepter International oslavila 25 let svého působení v České republice. U této příležitosti jsme pro naše zákazníky připravili soutěž s krásnými cenami. Nevyhráli jste?...
více»
logo.jpg

Zepter partnerem prestižní akce –Týdne italské kuchyně

Zepter podpořil první Týden italské kuchyně ve světě, který spolupořádá Velvyslanectví Italské republiky, velvyslanec Itálie Aldo Amati a Italský kulturní institut. V Praze následov...
Archiv → více»

Zepter pomáhá

thion_krajina.jpg

Zepter čistička vzduchu pomáhá v domově pro seniory

Všichni jsme už slyšeli, že vzduch venku je dnes silně znečištěn nejen ve městě, ale i na venkově. Ale věděli jste, že vzduch uvnitř našich domovů může být až 100krát horší než venk...
Archiv → více»

Akce

zepter2.jpg

Soutěž! Švýcarská kosmetika Swisso Logical pro Vás!

Vyhrajte balíček luxusní kosmetiky Swisso Logical, která je vyvinuta přímo pro stárnoucí pleť a na vrásky.  Hypoalergenní a bez parabenů SOUTĚŽ JIŽ BYLA UKONČENA....
Archiv → více»