Katalog O světelné terapii Spokojení zákazníci Nejčastější otázky BIOPTRON v rukách odborníků

Poškození měkkých tkání

17.02.2011

Co je to poškození měkkých tkání?
Poškození měkkých tkání je poranění, které se vyskytuje v jiných tkáních než v kostech, například ve svalech, vazech a šlachách.

Co je to podvrtnutí?

Podvrtnutí je poranění vazu. Vazy jsou svazky tkáně, které spojují kosti a jsou důležité pro to, aby kloub držel pohromadě. K podvrtnutí dochází při nadměrném natažení vazu (jednoduché podvrtnutí) nebo přetržení (částečné natržení nebo úplné přetržení). K podvrtnutí zcela běžně dochází u kotníku, kolene a zápěstí.

Podvrtnutý kotník je běžný problém, zejména pak u lidí, kteří se věnují takovým sportům jako je fotbal, tenis či basketbal/netball. Podvrtnutí kotníku se vyskytuje také u žen, které nosí boty s vysokými podpatky. Podvrtnuté koleno patří mezi častá sportovní zranění, především u fotbalistů a ragbistů.

K podvrtnutí zápěstí může dojít při pádu s nataženýma nebo roztaženýma rukama.

Podvrtnutý kloub je bolestivý, oteklý a špatně pohyblivý a může být také pohmožděný. Léčba jednoduchého podvrtnutí spočívá v klidové poloze kloubu, používání sáčků s ledem na zmírnění otoku, stažení podpůrným obvazem a vyvýšení zraněné končetiny. V případě přetrženého vazu může nastat nutnost provedení chirurgického zákroku.

Co je to natažení?

Natažení je poranění svalu nebo šlachy. Šlachy jsou svazky tkáně, které připojují svaly ke kostem. Svaly a šlachy podpírají klouby a dávají jim stabilitu. K natažení dochází v případě přepětí nebo přetržení svalů a/nebo šlach, přičemž přetržení může být stejně jako u podvrtnutí částečné nebo úplné. K natažení běžně dochází v oblasti nadloktí, lokte, stehna, kolene, kotníku, břicha a v tříslech.

Natažením bývají - stejně jako v případě podvrtnutí – běžně postihovány osoby provozující nějaký sport. K natažení může také dojít při činnostech, jakými je například práce na zahradě, manuální činnost a zvedání těžkých předmětů.

Příznaky a metody léčby natažení jsou podobné jako u podvrtnutí (viz výše).

Co je to pohmožděnina?

Pohmožděnina je podlitina, to znamená krvácení do tkáně bez porušení povrchu kůže. Krev, která se hromadí okolo poraněné oblasti, změní barvu tkáně na tmavě červenou/černou. V průběhu dalších dnů nebo týdnů tělo krev v pohmožděné oblasti rozloží a barva krve se začne měnit – z nachové na zelenou a poté na žlutou.

Pohmožděniny vznikají nárazem předmětu na tělo a dochází k nim při různých situacích (práce na zahradě, stavební činnost, truhlářské práce, úklid, atd.). Pohmožděniny také často postihují ženy a muže, kteří se věnují kontaktním sportům (jako je např. fotbal, rugby, judo, box, zápas, atd.)

Příznakem pohmožděniny je bolest a otok; velikost otoku závisí na stupni závažnosti zranění. U většiny pohmožděnin se obvykle jedná o lehká poranění, která dobře reagují na jednoduchá opatření, mezi něž se řadí klid, sáčky s ledem, komprese a vyvýšení. Při vážnějších zraněních se doporučuje navštívit lékaře.

Co je to tendinitida (tenosynovitida)?

Tendinitida je zánět, který vzniká okolo šlachy, a tenosynovitida je zánět šlachové pochvy. Příčinou obou druhů poškození je nadměrné zatěžování a přetěžování šlachy. Tendinitida často postihuje sportovkyně a sportovce – jako příklad lze uvést poškození kolenní šlachy (patelární šlachy) nebo šlachy na zadní straně lýtka/kotníku (Achillovy šlachy), které se často objevuje u běžců a skokanů.

Tenosynovitidu obvykle způsobují opakující se činnosti jako psaní na stroji, práce na kompletovací lince (např. balení, šití), atd. Postiženy většinou bývají ruce a paže.

K příznakům tendinitidy a tenosynovitidy patří bolest, ztuhlost, snížená citlivost a slabost postiženého kloubu; k otoku obvykle nedochází.

Tendinitida bývá bolestivější než tenosynovitida a má za následek větší omezení pohybu.

Příznaky se po léčbě klidem často zmírní, avšak při nové zátěži šlachy se vrátí. Hlavní léčbou je léčba klidem, avšak někteří lidé mohou též požadovat užívání léků proti bolesti a zánětům. Ve vzácných případech může při nepřetržitém zatěžování šlachy postižené zánětem dojít k přetržení (ruptuře), po kterém pak může vyvstat nutnost chirurgického zákroku.

Co je to bursitida?

Bursitida je zánět tíhového váčku (burzy). Burza je malý míšek naplněný tekutinou, který se nachází mezi svalem/šlachou a kostí. Burza snižuje tření v kloubu a umožňuje volný pohyb šlachy nad kostí.

Obvykle je způsobena opakovaným přetěžováním kloubu a často se vyskytuje u osob s tendinitidou.

K bursitidě běžně dochází v oblasti lokte, kolena a na patě. Loketní bursitida se může objevit po úrazu paže; často však nelze příčinu, která tomuto onemocnění předchází, určit.

Bursitida kolena obvykle postihuje osoby, které tráví značné množství času v poloze na kolenou (např. pokladači koberců).

Bursitida paty se vyskytuje u lidí s artritidou a postihuje také běžce a baletní tanečníky.

Bursitida se projevuje především bolestí (zhoršující se při pohybu) a otokem. Léčí se klidem a protizánětlivými léky. Ve vážných případech může vyvstat nutnost chirurgického odstranění burzy, avšak takové případy jsou poměrně vzácné.

Novou a inovativní metodou léčby zaměřené na úlevu od bolesti a zmírnění otoků tkáně je používání SVĚTELNÉ TERAPIE.

Poškození měkkých tkání - informace pro pacienty

Poškození z opakovaného přetížení (Repetitive Strain Injury – RSI)

V dnešní době se určité typy poškození měkkých tkání – jako například tendinitida (zánět šlachy), tenosynovitida (zánět šlachové pochvy) a bursitida (zánět tíhového váčku) – vyskytují stále častěji, a to především následkem rozšířeného používání počítačových myší a klávesnic. Tendinitida/tenosynovitida a bursitida patří do skupiny poruch nazývané Poškození z opakovaného přetížení (Repetitive Strain Injury) neboli RSI (nebo poruchy horních končetin související s prací - Work-Related Upper Limb Disorders neboli WRULDs).

Do RSI také spadá poškození vazů, např. tenisový loket, a poškození nervů, např. syndrom karpálního tunelu.

RSI má velký dopad na společnost, neboť u mnohých lidí bývá příčinou pracovní neschopnosti z důvodu nemoci. Někteří lidé jsou dokonce donuceni natrvalo opustit své zaměstnání a rekvalifikovat se na jinou profesi.

RSI například stojí ekonomiku Velké Británie podle odhadů 5 až 20 miliard ročně (7,5 až 29 miliard euro), přičemž tato suma zahrnuje léčbu, ušlý příjem a ušlou produktivitu. Jeden z 50 pracujících ve Velké Británii trpí RSI, ve Švédsku trpí postižením RSI 60 % úředníků a v Holandsku má RSI 40 % studentů na holandských univerzitách.

Vzniká při opakovaném zatěžování nebo jako následek jednorázového úrazu (např. při náhlém trhavém pohybu, pádu nebo úderu). Mezi poranění měkkých tkání patří podvrtnutí, natažení, pohmožděniny, tendinitida/tenosynovitida a bursitida. Hlavním příznakem poškození měkkých tkání je bolest a otok; v případě, že poškození zasáhne i kloub, dochází ke zhoršené pohyblivosti. Poškození měkkých tkání jsou běžným zdravotním problémem, který může u některých lidí způsobit značné omezení.

Poškození měkkých tkání

Vzniká při opakovaném zatěžování nebo jako následek jednorázového úrazu (např. při náhlém trhavém pohybu, pádu nebo úderu). Mezi poranění měkkých tkání patří podvrtnutí, natažení, pohmožděniny, tendinitida/tenosynovitida a bursitida. Hlavním příznakem poškození měkkých tkání je bolest a otok; v případě, že poškození zasáhne i kloub, dochází ke zhoršené pohyblivosti. Poškození měkkých tkání jsou běžným zdravotním problémem, který může u některých lidí způsobit značné omezení.

Aplikujte na postiženou oblast po dobu 4 – 10 minut, 1x až 2x denně.

Komentáře
*
*
* povinné položky

Nejsou žádné komentáře

Související produkty

BProOne.jpg

BIOPTRON Pro 1 se stolním stojanem

Bioptronová lampa BIOPTRON Pro 1, střední model bioptronové lampy, je určen jak pro použití v domácnostech, tak ve sportovních klubech nebo fitness centrech. Dále se tato biolampa h...
B2_2343.jpg

BIOPTRON 2 s podlahovým stojanem

Lampa BIOPTRON 2 je vzhledem k velikosti určena především pro větší zdravotnická pracoviště, profesionální sportovní kluby a rekondiční centra. Doporučujeme jej také pro domovy seni...

Novinky

vhz.jpg

Vyhodnocení Narozeninové hry Zepter

Společnost Zepter International oslavila 25 let svého působení v České republice. U této příležitosti jsme pro naše zákazníky připravili soutěž s krásnými cenami. Nevyhráli jste?...
více»
logo.jpg

Zepter partnerem prestižní akce –Týdne italské kuchyně

Zepter podpořil první Týden italské kuchyně ve světě, který spolupořádá Velvyslanectví Italské republiky, velvyslanec Itálie Aldo Amati a Italský kulturní institut. V Praze následov...
Archiv → více»

Zepter pomáhá

thion_krajina.jpg

Zepter čistička vzduchu pomáhá v domově pro seniory

Všichni jsme už slyšeli, že vzduch venku je dnes silně znečištěn nejen ve městě, ale i na venkově. Ale věděli jste, že vzduch uvnitř našich domovů může být až 100krát horší než venk...
Archiv → více»

Akce

zepter2.jpg

Soutěž! Švýcarská kosmetika Swisso Logical pro Vás!

Vyhrajte balíček luxusní kosmetiky Swisso Logical, která je vyvinuta přímo pro stárnoucí pleť a na vrásky.  Hypoalergenní a bez parabenů SOUTĚŽ JIŽ BYLA UKONČENA....
Archiv → více»