Katalog O světelné terapii Spokojení zákazníci Nejčastější otázky BIOPTRON v rukách odborníků

Syndrom karpálního tunelu - biolampa Zepter si s ním poradí

17.02.2011

Syndrom karpálního tunelu je způsoben útlakem nervu v zápěstí zvaného střední nerv. Ten se stará o citlivost v části dlaně a v prstech (palec, ukazováček, prostředníček a část prsteníčku) a také řídí pohyb určitých svalů palce. Jestliže je nerv utlačován, nemůže normálně fungovat, což se projeví ztrátou citlivosti a pohyblivosti ruky.

Karpální tunel je úzký anatomický průchod, který se nachází na dlaňové straně zápěstí a je tvořen zápěstními kůstkami a vazivem (karpálním vazivem). Tímto tunelem procházejí šlachy ohýbačů prstů/ruky a střední nerv. Jakýkoli otok tkáně nacházející se okolo tunelu může vyvolat utlačování středního nervu a způsobit syndrom karpálního tunelu.

Kdo bývá takto postižen?

Syndrom karpálního tunelu je poměrně běžné onemocnění, které se vyskytuje zhruba u 1 až 3 % populace (to znamená u jedné až tří osob ze sta). Mnohem častěji postihuje ženy, protože mají užší zápěstí (a tudíž menší karpální tunel) – výskyt je častější zejména u žen ve věku nad 40 let. Tento problém se však může vyskytnout i u mužů.

Jestliže je nerv utlačován, nemůže normálně fungovat, což se projeví ztrátou citlivosti a pohyblivosti ruky. Ten se stará o citlivost v části dlaně a v prstech (palec, ukazováček, prostředníček a část prsteníčku) a také řídí pohyb určitých svalů palce. Jestliže je nerv utlačován, nemůže normálně fungovat, což se projeví ztrátou citlivosti a pohyblivosti ruky.

Syndromem karpálního tunelu bývají často postiženy osoby, jejichž náplň práce vyžaduje soustavné používání rukou – jsou to například lidé používající počítačové klávesnice/psací stroje, hudebníci a pracovníci na montážních/kompletovacích linkách (např. při balení masa, šití, čištění). Riziku vzniku tohoto onemocnění jsou rovněž vystaveni dělníci, kteří používají vibrující ruční nástroje (např. pneumatické vrtačky). V USA byly průměrné náklady na syndrom karpálního tunelu, vynakládané za dobu života každého dělníka, odhadnuty – včetně nemocenských účtů a doby nepřítomnosti v práci – na 30 000 USD [23 745 euro].

[Zdroj údajů: National Institute of Neurological Disorders and Stroke (USA), 1998; www.ninds.nih.gov]


Jaké jsou příčiny syndromu karpálního tunelu?

Syndrom karpálního tunelu se může objevit po zranění zápěstí (např. po vymknutí nebo zlomenině), po infekci kostí nebo šlach ruky/zápěstí nebo v souvislosti s onemocněním kostí, jakým je například artritida nebo dna. Příčinou tohoto problému může být rovněž zadržování tekutiny v karpálním tunelu způsobené těhotenstvím, menopauzou, selháním ledvin nebo nedostatečnou činností štítné žlázy. Mezi další choroby, které jsou spojené se syndromem karpálního tunelu, se řadí cukrovka, obezita a užívání orální antikoncepce.

I když je se syndromem karpálního tunelu spojeno velké množství chorob, nelze příčinu u většiny lidí, kteří tímto onemocněním trpí, identifikovat.

Jaké jsou běžné příznaky?

Syndrom karpálního tunelu se obvykle vyskytuje na dominantní ruce, avšak u některých osob se rozvinou na obou rukách. Mezi běžné příznaky patří brnění, svědění nebo snížená citlivost v oblasti ruky, kterou ovlivňuje střední nerv. Tyto projevy se mohou v některých případech vyskytnout i v paži a/nebo rameni. Projevy se často zhoršují v noci a mohou narušovat spánek. Ve vážných případech může dojít k oslabení a atrofii svalstva palce.

Příznaky syndromu karpálního tunelu se zhorší při provádění určitých pohybů zápěstí, například při držení knihy/novin, svírání volantu vozidla a používání určitých nástrojů jako např. nožů na krájení masa.

Jaké jsou druhy léčby v tomto případě?

Jednoduchá léčba tohoto onemocnění zahrnuje používání sáčků s ledem, klid ruky/zápěstí a používání dlah pro jeho udržení v rovné poloze. U malého počtu lidí může být zmírnění otoku a příznaků dosaženo pomocí léků proti bolesti (tzv. nesteroidní protizánětlivé látky), avšak tyto léky mohou mít vedlejší účinky jako žaludeční nevolnost, podráždění žaludeční výstelky/rozvinutí žaludečního vředu.

U vážnějších případů může rodinný lékař podat do zápěstí injekci se steroidy na zmírnění otoku a příznaků. Takové ošetření, při kterém se dosáhne dočasné úlevy, lze však provést jen jednou či dvakrát. Lékař může rovněž předepsat silnější léky proti bolesti. V závislosti na stavu jsou také možné další druhy léčby. Jestliže se veškerá tato ošetření minou svým účinkem, bude pak nezbytné provést chirurgický zákrok, při kterém dojde k přeříznutí karpálního vazu a rozšíření karpálního tunelu.

Novou a inovativní metodou léčby zaměřené na úlevu od bolesti a zmírnění otoků tkáně je používání světelné terapie.

Aplikace světelné terapie BIOPTRON při syndromu karpálního tunelu

BIOPTRON zlepšuje mikrocirkulaci, harmonizuje procesy látkové výměny, posiluje obranný systém těla, stimuluje regenerativní a reparativní procesy celého organismu. Tyto základní mechanismy působí léčebnými a hojivými účinky a slouží jako doplňková léčba.

Při bolesti: doporučená doba aplikace světla BIOPTRON 4–10 minut, vzdálenost 10 cm, 1-2× denně.

Kontaktujte svého nejbližšího prodejce Zepter »

Komentáře
*
*
* povinné položky

Nejsou žádné komentáře

Související produkty

B2_2343.jpg

BIOPTRON 2 s podlahovým stojanem

Lampa BIOPTRON 2 je vzhledem k velikosti určena především pro větší zdravotnická pracoviště, profesionální sportovní kluby a rekondiční centra. Doporučujeme jej také pro domovy seni...
MedallDev_6_Flat.jpg

BIOPTRON MedAll se stojanem

BIOPTRON MedAll - jednička v oboru léčebné světelné terapie! Švýcarský přístroj světelné terapie BIOPTRON MedAll je novým modelem nahrazujícím BIOPTRON Compact III, avšak s větším p...
BProOne.jpg

BIOPTRON Pro 1 se stolním stojanem

Bioptronová lampa BIOPTRON Pro 1, střední model bioptronové lampy, je určen jak pro použití v domácnostech, tak ve sportovních klubech nebo fitness centrech. Dále se tato biolampa h...

Novinky

vhz.jpg

Vyhodnocení Narozeninové hry Zepter

Společnost Zepter International oslavila 25 let svého působení v České republice. U této příležitosti jsme pro naše zákazníky připravili soutěž s krásnými cenami. Nevyhráli jste?...
více»
logo.jpg

Zepter partnerem prestižní akce –Týdne italské kuchyně

Zepter podpořil první Týden italské kuchyně ve světě, který spolupořádá Velvyslanectví Italské republiky, velvyslanec Itálie Aldo Amati a Italský kulturní institut. V Praze následov...
Archiv → více»

Zepter pomáhá

thion_krajina.jpg

Zepter čistička vzduchu pomáhá v domově pro seniory

Všichni jsme už slyšeli, že vzduch venku je dnes silně znečištěn nejen ve městě, ale i na venkově. Ale věděli jste, že vzduch uvnitř našich domovů může být až 100krát horší než venk...
Archiv → více»

Akce

zepter2.jpg

Soutěž! Švýcarská kosmetika Swisso Logical pro Vás!

Vyhrajte balíček luxusní kosmetiky Swisso Logical, která je vyvinuta přímo pro stárnoucí pleť a na vrásky.  Hypoalergenní a bez parabenů SOUTĚŽ JIŽ BYLA UKONČENA....
Archiv → více»